Dopinguproovid.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
2. mai 2020, 19:20

Saksa telekanal: Seefeldi dopinguskandaali peategelane rääkis kaasosalised sisse

Saksa telekanal sai ligipääsu Eesti murdmaasuusatajatele Karel Tammjärvele, Andreas Veerpalule ja Algo Kärbile veredopingut teinud arsti Mark Schmidti ütlustele. Mees kirjeldas uurijatele oma võrgustikku ja rääkis sisse paar oma kaasosalist.

Erfurdi sporditohter arreteeriti möödunud aasta kevadel, sest kriminaaluurijad peavad teha Saksamaa suurima dopinguvõrgustiku keskseks tegelaseks. Saksa telekanal ARD sai juurdepääsu kohtumenetluse dokumentidele, mis sisaldavad Mark Schmidti ütlusi, kus ta kirjeldab oma võrgustikku.

Protsess mehe üle toimub selle aasta septembris. Schmidt on eeluurimise all alates eelmise aasta märtsist ja detsembris esitas Müncheni prokurör ka ametlikud süüdistused. Sakslaste sõnul oli keeruline leida pädevat kohut, sest juhtum on väga mitmetahuline.

Kohtumenetluse toimikutes kirjeldab Schmidt, kuidas ta veredopingu abil soovis parandada sportlaste tulemusi. Samuti andis ta välja nii mõnedki oma abilised. Väidetavalt mängis kliendibaasi loomisel olulist rolli endine Austria murdmaasuusatamise treener Walter Mayer.

Mayer oli osaline 2002. aasta Salt Lake City ja 2006. aastal Torino olümpiamängude dopinguskandaalides, mille järel ta arreteeriti. Schimdti toimikute põhjal andis just Mayer talle mitmed kliendid, kes temalt veredopingut soovisid. Austria koondise endine juhendaja vastas ARDi päringule, et see info pole tõene.

Toimikute põhjal on Schmidti üheks kaasosaliseks Horvaatia kergejõustikutreener Dario Nemec. Dopinguarsti sõnul sai ta Nemecilt õpetusi, kuidas aineid mustalt turult hankida, näpunäiteid vahendite ja avastamispiiride kohta ning samuti annustamisjuhiseid. Schmidti sõnul olid Nemeci teadmised nii põhjalikud, et horvaadilt uuriti, kas ta võiks Bahreinis teha ka hobustele ja kaamelitele veredopingut.

Innsbrucki riigiprokuratuuri nõudel oli horvaat alates novembrist üle-euroopaliselt tagaotsitav ja jaanuaris mees kodumaal arreteeriti. Kuigi koroonapandeemia ajal Nemec vabastati vahi alt, siis sealne ringkonnakohus nõustus mehe Austriale välja andma.

Schmidt kirjeldas põhjalikult ka oma töövõtteid. "Kõik algas 2012. aastal," tunnistas ta. Kõigil kaasosalistel olid varjunimed. Kasahstani murdmaasuusataja Aleksei Poltaranin oli "Einstein", Horvaatia profirattur Kristijan Durasek "Triple X" (toim. - kolm iksi) ja tema austerlasest kolleeg Stefan Denifl "No Name" (toim. - nimetu).

Dopinguarst Schmidt paljastas ka summad, mida ta klientidelt soovis. Esimese aasta eest pidid sportlased tasuma 5000 eurot, järgnevatel hooaegadel jäi hind vahemikku 3000–3500 eurot. "Olümpiamängude või maailmameistrivõistluste eest tuli maksta veel eraldi," selgitas ta ja kinnitas, et maksete osas oli ta paindlik.

Mees garanteeris oma klientidele, et nad ei jää vereprotseduuridega dopingukontrollis vahele. Ta oli nõus atleetidele ka muid ravimeid välja kirjutama, kuid sellisel juhul ta sama garantiid ei andnud ja sportlased võtsid sellega riski. Näiteks kui keegi tellis temalt kasvuhormoonide doose, siis Schmidt läks arstitõendiga apteeki ja ostis need.

Schmidt on võtnud uue advokaadi ja muutnud strateegiat. Algselt oli mees jutukas ja rääkis uurijatega. Kuna see meest eesluurimisvanglast välja ei päästnud, siis nüüd on Erfurdi doktor valinud vaikimise.

Schmidti advokaat Juri Goldstein leiab, et mehe peaks vabastama ja nad otsivad abi Saksamaa kõrgeimast kohtust. "Pärast uue vahistamismääruse väljakuulutamist ja otsust kinnipidamise jätkamise kohta, oleme esitanud kaebuse. Meie arvates ei riku 13 kuu pikkune eeluurimisvanglas istumine ainult kriminaalmenetluse seadust, vaid ka põhiseadust," selgitas Goldstein.

Seni on arst jäänud trellide taha, sest kardetakse varanduse kokku ajanud mehe põgenemist. Schmidt teenis enda sõnul ühes kuus vähemalt 12 000 eurot. Advokaat Michael Lehneri kahtlustab, et Schmidti võib süüdimõistmise korral oodata umbes nelja ja poole aasta pikkune vangistus.