Kalle ja Riina-Maija Palander.Foto: Vida Press
Spordivaria
4. mai 2020, 09:15

Soome spordikuulsus kõigub pankroti äärel ja kasvatab Eestis kartulit

Soome spordikuulsus Kalle Palander kõigub pankroti äärel. Ontika mõisahärra sissetulekud sõltusid peamiselt turismist ja ürituste korraldamisest, mis mõlemad pandi teadmata ajaks pausile.

Ontikal paiknev hotell Kalle peaks just suvekuudel kasumit tootma, kuid koroonaviiruse puhangu alguses tühistati 48 tunni jooksul kõik reserveeringud, kirjutab Iltalehti.

Lisaks Eestile on neil kinnisvara ka Prantsusmaal ja Itaalias. Tulud on praeguse seisuga nullis, aga arved vajavad maksmist.

„Kui sügise veel üle elame, siis hakkab olukord ehk paranema. Fakt on see, et mul on kolm suurt kohta. Kui praegune olukord kestab veel pikalt, siis viivad suured kulud mind ummikusse,“ rääkis 1999. aastal mäesuusatamises maailmameistriks kroonitud 42aastane Palander.

Päästetee oleks ilmselt kinnisvara müümine, kuid praegu kukuvad hinnad kolinal alla, sest vähesed saavad investeerida Ontika mõisale sarnanevatesse suurprojektidesse. „Torino kohale tuli üks pakkumine, aga ma ei suutnud müüa. Mu natuur on teistsugune, ma ei taha alla anda.“

Palander usub, et näiteks Soomes paraneb majutusasutuste olukord veidi kiiremini, sest siseturism läheb käima hoogsamalt. „Inimesed tahavad võimalikult kiiresti korterist maale põgeneda. Aga kas nad julgevad kohe ka laevale hüpata ja piiride avanedes Eestisse sõita? See küsimus on kõigi huulil, kes tegelevad Eestis turismiga. Mina olen isiklikult ses osas üsna pessimistlik.“

Ta vihjas, et tegelikult pole ka Soomes veel lõplikult adutud, mida koroonaviirusega kaasnev majanduskriis kaasa toob. „Tundub, et inimesed ei saa aru, kui p*****s me tegelikult oleme.“

Palander ise naasis äsja Eestisse ja on nüüd karantiinis. „Panin kartuli maha ja istutasin maasikaid,“ ütleb ta. Suusalegend tunnistab, et vaatamata nulli kukkunud palgale toob maatöö naeratuse näole. Ta lisab, et kõik peaksid võimalusel ise endale toitu kasvatama, sest sel viisil ei tule vähemalt nälga majja.