Ilja Iljin.Foto: TASS/Scanpix
Spordivaria
5. mai 2020, 19:38

Kaks maailmarekordit püstitanud vastuoluline tõstja lõpetab enne Tokyo OMi karjääri

Vastuoluline Kasashtani tõstja Ilja Iljin otsustas enne Tokyo olümpiamänge karjääri ära lõpetada. Kolme nädala pärast 32. sünnipäeva sportlane kardab, et OM ei pruugi toimuda ka järgmisel aastal ning nii pikaks ootamiseks tal kannatust ei jagu.

Iljin tõi veel põhjustena välja, et karantiini ajal on ettevalmistus keeruline ning kuna Kasashtanil on olnud varem mitu dopingujuhtumit, eraldatakse meestõstjatele olümpiaks ainult üks koht.

"Pole kindel, kas olümpia toimub 2021. aastal, seega ma ei saa oodata. Armastan tõstmist, sellega kaasnevat lõbu ja inimesi. Kuid nüüd on teistmoodi ning mulle ei meeldi see. Ma ei taha seda teha," vahendas Iljini sõnu Kasashtani ajaleht Vesti.

Tõstja lisas, et kuigi ametlikku teadaannet pole ta veel teinud, on ta oma otsuse langetanud.

Ka Iljin ise on mitu korda dopinguga vahele jäänud. Kasahh võitis OM-kulla nii 2008. aastal Pekingis kui ka neli suve hiljem Londonis, kuid pidi mõlemast medalist loobuma, kuna kordustestid tõestasid, et ta oli kummalgi korral patustanud stanozololiga.

Iljini näol on tegu neljakordse maailmameistriga. Samuti kuulub talle kaks maailmarekordit: 2015. aastal kaalukategoorias 105 kg tõukas ta 246 kg ja kogusummaks (tõukamine + rebimine) sai ta kirja samuti kõigi aegade tipptulemust tähistavad 437 kg.