LEIA VIIS ERINEVUST: Sotsiaalmeedias levivad fotod „kahest Kimist“.Foto: @LouiseMensch/Twitter
Maailm
6. mai 2020, 18:58

Lõuna-Korea luure: Kim Jong-un ei käinudki südameoperatsioonil! (1)

Lõuna-Korea luureagentuuri teatel olid kuuldused Kim Jong-uni terviseprobleemidest alusetud ning ükski märk ei viita, et ta oleks südameoperatsioonil käinud, vahendab BBC. Kuid maailm spekuleerib edasi: äkki käis end rahvale näitamas mitte tõeline Suur Juht, vaid hoopis tema pontsakas kehadublant?

Kim Jong-un oli avalikkuse eest varjul 20 päeva, jättes vahele ka oma vanaisa sünnipäeva tähistamise, mis on Põhja-Koreas tähtis riigipüha. Eri allikate teatel oli Kim raskelt haige või isegi surnud. Ent möödunud reedel ilmus näiliselt igati hea tervise juures diktaator Sunchoni väetisetehase avamisele. Nädalavahetusel hakkas Põhja-Korea ekspertide seas levima jutt, et Kim siiski käis südameoperatsioonil. Tehase avamise fotodel jäi silma jälg Kimi parema käe randmel. Ehk oli see kanüüli nõelajälg?

Selle arvamuse kummutas Lõuna-Korea luureamet, mille juht Suh Hoon kommenteeris kolmapäeval, et pole ilmnenud mingeid märke, mis viitaksid, et jutud Kim Jong-uni tervise kohta vastaksid tõele. Suhi sõnul on Kim tänavu avalikkuse ette ilmunud 17 korda, ehkki samas, möödunud aastatel oli ta end aasta esimese nelja kuu jooksul näidanud keskmiselt umbes 50 korral.

Diktaatori uued hambad

Kuidas siis kõik nii mööda panid? Põhja-Korea eraklik riik võib küll mitmeski mõttes totter tunduda, kuid Ameerika luureekspert Jung H. Pak, kes on Kimist ka raamatu kirjutanud, kommenteerib Washington Postile, et vastuluure on seal päris osav ja diktaatori tervis on päris kindlasti teave, mida sealne luure eriti kiivalt kaitseb. Paki hinnangul on see isegi kõige keerulisem teema ning selle kohta on võimatu infot saada.

Kuulujutud ei taha siiski vaibuda. Briti tabloid The Sun spekuleerib, et äkki käis Kimi asemel tehast avamas hoopis tema dublant. Väidetavalt on piltidel kujutatud mehe kõrvad, juuksed ja hambad Kimi varasemate fotodega võrreldes teistsugused. Nägu näivat tavapärasest veelgi trullakam. Twitteri kasutajad toovad aga eriti esile „dublandi“ hambad: need olevat diktaatori sirgete ja ühtlaste kikudega võrreldes viltused ja teravad.

Neid kõlakaid ei saa aga kuigi tõsiselt võtta, ehkki kehadublandid on Kimil tõepoolest olemas: ta on nendega koos varem kogemata samale fotolegi jäänud.