Pärast 1995. aasta MMi finaali tõusis jäähoki tähtsus Soomes erakordselt kõrgele. Foto: AFP/Scanpix
Talisport
7. mai 2020, 09:18

Päev, mis muutis Soome ajalugu

Täna möödub 25 aastat päevast, kui Soome hokikoondis krooniti esimest korda maailmameistriks. Legendaarne spordikommentaator Antero Mertaranta usub, et just selle finaali järel saigi jäähokist meie põhjanaabrite tähtsaim spordiala.

„Tagantjärele on asjale palju lihtsam tagasi vaadata. Toona olin noor poiss, kes oli äsja kolinud kohalikust raadiost televisiooni, võit tundus lihtsalt imeline. Aja möödudes on lõplikult selgunud, kui suure asjaga koondis tegelikult hakkama sai,“ rääkis Mertaranta Iltalehtile.

„1990. aastate edu mõjutas Soome hokit tohutult ja andis populaarsuse kasvule hoogu. 1995. aasta finaalist sai alguse suur ja positiivne liikumine. 90ndate alguses oli riigis hulk sotsiaalseid probleeme ja palju töötuid. Sport võib positiivselt mõjutada inimeste mõttemaailma ja lähenemist üldistele vabadustele,“ meenutab ta. Mertaranta sõnul oli 1995. aasta MM esimene, kus teleülekannete puhul pandi palju rõhku üldisele meelelahutusele, mis tekitas ühiskonnas lõpuks positiivsemaid võnkeid.

Rootsis toimunud turniiril alistasid soomlased veerandfinaalis 5 : 0 Prantsusmaa, poolfinaalis 3 : 0 Tšehhi ja finaalis 4 : 1 Rootsi. Ville Peltonen viskas turniiril kuus väravat, Saku Koivu arvele jäi viis tabamust.

Hiljem on Soome maailmameistriks kroonitud ka aastatel 2011 ja 2019.