Foto: Twitter / @parasport_se
Olümpia
9. mai 2020, 17:07

Rootsi medalilootus ei pruugi Tokyo mängudeni elada

Rootslane Philip Jönsson on kodumaa üks edukamaid parasportlasi, kuid Tokyo paraolümpiamängude aasta võrra edasi lükkumine võib tähendada karmi tõsiasja: ta ei pruugi nii kaua elada.

Laskmisega tegeleval Jönssonil diagnoositi nelja-aastaselt Duchenne'i lihasdüstroofia, mis on ravimatu ja lõppeb Eesti lihashaigete seltsi kodulehe teatel tavaliselt surmaga kolmandas elukümnendis hingamispuudulikkuse ja infektsiooni tõttu. Praegu on Jönsson 22aastane ja liikleb ratastooli abil.

"Planeerime suuri asju maksimaalselt aasta ette," märkis Philipi isa Mats Jönsson Soome rahvusringhäälingule.

Philip Jönsson kuulub koroonaviiruse riskigruppi ja on seetõttu koduses isolatsioonis. Ta saab seal laskmistreeninguid jätkata, kuid tunnistas, et motivatsiooniga on kehvasti.

Vaatamata sellele, et ei pruugi järgmise suveni eladagi, püüab ta hoida meele positiivsena. "Negatiivseid mõtteid tuleb vältida," sõnas ta. "Kui mõelda negatiivselt, läheb kõik keeruliseks ja igavaks. Positiivselt mõeldes suudan olukorraga toime tulla, seepärast ongi alati hea näha asjade positiivset külge."

Rio de Janeiro mängudelt naasis rootslane kaheksanda kohaga, kuid on pärast seda võitnud MK-etappe ja püstitanud oma võistlusklassis õhupüssi 10 meetri harjutuses maailmarekordi.