Olavi Allase.Foto: Erki Pärnaku
Kergejõustik
11. mai 2020, 15:25

Kaks kuud Keenias lõksus olnud Eesti tippjooksja: veidi raske on end sundida trenni tegema, sest täpselt ei tea, mis siin saama hakkab

Enne eriolukorra kehtestamist Keeniasse treeninglaagrisse lennanud Eesti keskmaajooksja Olavi Allase on nüüdseks olnud Aafrika riigis juba üle kahe kuu. Kui vahepeal oli kartus, et tagasi kodumaale pääsemisega võib minna veel vähemalt paar kuud, siis nüüd, tänu toetajate abile, õnnestus tal soetada pilet neljapäevasele lisalennule.

Seitsmeliikmelises treeninggrupis harjutav Allasega on pundis veel neli eestlast. Niivõrd pikka laagrit, olgugi et olude sunnil, 26aastasel jooksumehel varem olnud pole.

"Olukord on ikka võõras. Muidu oleksin pidanud siia tulema kolmeks nädalaks, mis on miinimumperioodiks, mil mäestikus ollakse. Kuid nüüd on päris pikaks olnud. Isiklikult on minu organismile see olnud päris kurnav. Eks alguses saime päris usinalt pihta hakata, sest olime arvestanud, et see periood ei tule pikk," selgitas Allase.

Keeniasse lendas kunagi maailma parimate pikamaajooksjate hulka kuulunud Enn Selliku õpilane veel enne eriolukorda, mil oli vähe põhjust kahtlemiseks, et suvine võistlushooaeg võib täielikult ära jääda. Kuna hetkel pole teada, kas ja millisel määral end tänavu proovile panna saab, on keeruline motivatsiooni üleval hoida.

"Muidu tekib ka vaikselt tüdimus. Mingeid trenne ma siin küll teen, kuid vaimselt on veidi raske end sundida, kuna eriti täpselt ei tea, mis siin saama hakkab. Aeg-ajalt tekib küsimus, kas on mõtet intensiivselt trenni teha või mitte," tunnistab Allase, lisades, et suhtleb Skype'i teel pidevalt treeneriga, kes talle ka meili teel plaane saadab.

Kui koroonaviirus Keeniasse jõudis, olid kohalikud välismaalaste suhtes pelglikud ja suhtusid neisse eelarvamusega, siis nüüdseks on olukord pisut normaalsem.

"Natuke on seda vähemaks jäänud, vähemalt siin, kus meie oleme. Nüüdseks on viirus jõudnud siin juba olla. Alguses oli küll natuke raske. Eks mõned lapsed ütlevad praegugi, et näe, koroona, kui mööda jookseme. Aga sööki meil selle tõttu saamata ei jää. Enam ei ole nii hull. Mingis kohas, natuke eemal oli küll keerulisem, meid visati mullatükkidega."

"Aga üldiselt on olukord okei, täiskasvanud inimesed tunduvad suhteliselt normaalsed. Kuid samas siin on harjutud ka valgete inimestega, kuid kui päris metsa või džunglisse minna, siis oleks küll natuke jama," lausus Allase.

Keenias kehtestati üsna kiiresti pärast esimeste koroonajuhtumite järel väga ranged piirangud – väljas tohtis käia ainult kindlatel kellaaegadel, kes neist kinni ei pidanud, sai ilma hoiatuseta karistada. Sama karmid ollakse seal endiselt.

"Piirangud on endiselt jõus. Mõned piirkonnad on ka täiesti kinni. Pealinn Nairobi ja rannikul paiknev Mombasa, mis on põhilised viiruskolded, on suletud. Kuid need on meist suhteliselt palju eemal, mitusada kilomeetrit," seligtas Allase, kellel endal reeglite järgimisega probleeme pole esinenud.

"Oleme suutnud küll [kinni pidada]. Eks ma liigun niigi minimaalselt väljas. Päeval ma teen oma tegemised ja trennid ära ja ega ma rohkem kuskil ringi ei liigugi," lausus jooksja.

Vanglaametnikuna töötav Allase tunnistas, et on olukorra tõttu hetkel palgata puhkusel, kuid õnneks kulud väga suured Keenias ei ole.

"Kuna ma olen vanglaametnik, siis siit kaugelt väga midagi teha ei saa loomulikult. Kõigepealt kulus kõik siinveedetud aeg puhkuse arvelt, nüüd olen palgata puhkusel ja siis ongi raha reservidesse jõudnud. Õnneks Keenias on odav ja siin kannatab olla, aga kui siin veel mitu kuud peab olema, võib asi muutuda keeruliseks," lausus Allase.

Koos ühe trennikaaslasega loodab keskmaajooksja kodumaale naasta 14. mail startival lisalennuga. Kui see õnnestuma ei peaks, avaneks järgmine võimalus arvatavasti 22. mail.

"Väidetavalt peaks 22. mail üks lend minema, paar päeva varem lõppevad mõned piirangud ära. Kuid mõnes piirkonnas on siin hakatud rohkem testima ja nakatunute arv on suurenenud. Suures pildis olukord liiga hull küll ei ole, aga siin võetakse asja muidugi väga tõsiselt," selgitas Allase, kes lisas hiljem, et suure tõenäosusega 22. mai lendu ei toimu. 

Lisalend on küll kallis, üle 1600 euro, kuid kuna senised katsed tagasi pääseda on näidanud, et tõenäosus on selleks väike, siis võib see olla parimaks võimaluseks. Enne selle variandi tekkimist oli jooksja proovinud mitu korda tagasi Eestisse pääseda, kuid kõik tagasilennud olid seni tühistatud.

Piletid olid meil sellele päevale [22. maile] tõstetud, kuid need on meil juba viiendad. Pidevalt on neid tühistatud ja siis oleme lennufirma kaudu uued muretsenud," tõdes Allase. 

Millal ülejäänud treeninggrupis olevat viis eestlast tagasi saada püüavad, näitab aeg. Hetkel otsustasid nad Keeniasse jääda, lootes õigete lendude avanemise peale. Vähemalt pole jooksjatel praegu elukoha ega toiduga probleeme, kõik on piisavalt soodne, et seda lubada saaks.

"Siin on väga odav, me ei ela hotellis, vaid väikeses rendimajakeses. Ja omanik oli niigi väga rõõmus, et siin viibime, sest muid jooksjaid ja teisi sportlasi tal hetkel pole, kellele ööbimist pakkuda. Ning toit on ka väga odav, mul kulub kõige peale ikkagi mitu korda vähem kui Eestis," lausus Allase.

View this post on Instagram

Somewhere in Africa. #kenya🇰🇪

A post shared by Olavi Allase (@olaviallase) on