Jõusaal.Pilt on illustratiivne.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Spordivaria
12. mai 2020, 13:45

Sõõrumaa kirjast oli kasu: riik toetab eraomandis olevaid spordihooneid 400 000 euroga

Eesti olümpiakomitee (EOK) president Urmas Sõõrumaa palus aprilli alguses riigilt abi eraomanduses olevate spordihoonete elus hoidmiseks. Nüüd on kultuuriministeerium kinnitanud, et abi ka eraldatakse, kokku 400 000 euro ulatuses.

"Eestis on ligikaudu 3000 spordiobjekti, neist 600 on eraomanduses, ülejäänud on kohalike omavalitsuste või riigi omanduses," seisis Urmas Sõõrumaa avalikus kirjas kultuuriminister Tõnis Lukasele. "Spordiregistrisse esitatud andmete põhjal on sisespordibaaside pindala kokku 728 398 m² (100%), sellest kuulub eraomandusse 312 864 m² (42,95%). Avalik sektor hoiab keerulisel ajal endale kuuluvad spordiobjektid jätkusuutlikena, kuid eraomanduses olevad on jäänud kinniste ustega omapäi.

Olen arvamusel, et riik, kes on aktsepteerinud erinevad omandivormid, saanud sealt riigile vajalikku teenust ja tulu, ei tohiks teha vahet nende toetamisel keerulistel aegadel. Seda enam, et tänu erainvestorite panusele on avalik sektor säästnud sadu miljoneid eurosid investeeringutelt.

Normaalolukorras on spordiobjekti katusealuse pinna halduskulud 2 eur/m² (küte, elekter, vesi, valve, kindlustus). Neid kulusid saab alandada, kuid teatud piirini.

Teen ettepaneku toetada ka eraspordihooneid suurusjärgus 1 eur/m² kohta. See aitaks spordiobjektidel olla jätkusuutlikud ka keeruliste aegade lõppemisel ja teenindada edasi nii tähtsas valdkonnas nagu rahva tervis."

Eile saatis kultuuriministeeriumi spordi asekantsler Tarvi Pürn Sõõrumaale positiivse vastuse: "Mõistame teie muret seoses eraomanduses olevate spordiobjektidega. Seetõttu on meil hea meel teatada, et eraomanduses olevate spordiobjektide toetamiseks otsustas Vabariigi Valitsus eraldada 400 000 eurot. Täpsemaid toetusmeetme tingimusi kujundatakse praegu veel välja, kuid loodame selle puhul heale koostööle Eesti Olümpiakomiteega."