Esapekka Lappi.Foto: Reigo Teervalt
WRC
12. mai 2020, 20:49

VIDEO | Esapekka Lappi naudib koroona-ajastut ja unistab MM-tiitlist

Soome rallisõitja Esapekka Lappi vaatab DirtFishile antud videointervjuus tagasi oma senisele karjäärile ja tunnistab, et naudib koroonaviiruse puhangust tekkinud võistluspausi.

"Ausalt öeldes naudin praegust olukorda. Eriti laste pärast. Olen viimasel kaheksal aastal rohkelt reisinud ja pidevalt tegutsenud. Viimasel neljal aastal olen olnud lastest eemal," lausub Esapekka Lappi DirtFishile antud videointervjuus.

Tänavu WRC-sarja kokkuvõttes seitsmendat kohta hoidev soomlane on aasta esimeste võistlustega rahul. "Hooaja algus polnud üldse halb. Pärast tiimivahetust pole Monte Carlos lihtne võistelda. Auto on uus ja seljataga on piiratult testikilomeetreid," selgitab kahe hooaja vahel Citroenist M-Sporti kolinud Lappi. "Tegutseme igapäevaselt üsna targalt ja õpime väikeste sammudega."

Esapekka Lappi karjäär on üsna heitlik, sest 29aastane soomlane on viimasel kolmel aastal sõitnud kolmes erinevas tehasetiimis. Mehel paluti Toyotat, M-Spordi Fordi ja Citroeni võrrelda.

"Toyota ja Ford on üsna sarnased ning tasemelt teineteisele lähedal. Eriti selles osas, mis puudutab mootoritööd ja juhitavust. Citroen oli hoopis teistsugune. Nende mootor oli rohkem suunatud tippkiirusele. Seetõttu pidin sõidustiili muutma ja käigukasti teisti kasutama," tõdeb ta, et Prantsuse autotootja masin talle liialt ei sobinud.

2012. kuni 2016. aastani sõitis Lappi Škoda meeskonnas ja asjatundjad arvavad, et soomlane jäi Tšehhi tiimi liiga kauaks. Mees ise sellega üdini nõus pole. Tema sõnul oli tal seal väga hea leping ja suures plaanis asjad toimisid. Siiski tõi Lappi välja, et Škodaga sõitis ta väga palju väiksemates sarjades ja WRC-etappidelt võiks tal olla rohkem sõidukilomeeetreid. "Selles spordis on oluline samadelt rallidelt kogemuste saamine," kinnitab Lappi.

"Enim kogemust on mul Soomes ja seal on kõige lihtsam sõita," toob mees näite. Soomlane tunnistab, et 2017. aastal koduradadel võetud võit mõjus talle vaimselt keeruliselt. "Inimesed ootasid minult väga palju, mistap tekitasin endale ise pingeid. Teine võit on senini võtmata. Olen sellel hooajal endaga vähem karm ja suudan rohkem sõidule keskenduda."

Lappi tunnistab, temalgi on sihiks MM-tiitel. "Peame ootama võib-olla üks, kaks või kolm aastat, ma ei tea. Kindlasti ei juhtu seda tänavu. Aga mine sa tea, kui tulevad uued masinad," vaatab soomlane lootusrikkalt 2022. aastasse, kui WRC-sarjas hakatakse sõitma hübriidautodega. "Tiitel on siht ja näen selle nimel vaeva."