Stiilinäide Hiiu staadioni säästusektorist. Kuidas kavatseb jalgpalliliit vältida selle kuritarvitamist publikukeelu olukorras?Foto: LAURA OKS
Jalgpall
15. mai 2020, 10:56

Eesti jalgpalliliiga naaseb koroonapausilt publikukeeluga, aga mis saab säästusektoritest?

Eesti jalgpalli meistriliiga naaseb järgmisel nädalal koroonapausilt, kuid publikut ei lubata staadionitele vähemalt juuni lõpuni. Aga mis saab siis, kui vutinäljas kodanikud võtavad koha sisse nii-öelda säästusektoris?

Premium liigat mängitakse paljuski staadionitel, mis pole neljast küljest suletud ehk (hea) tahtmise korral näeb mängu tasuta näiteks aia tagant. Kui tavaolukorras teeb jalgpallirahvas säästusektori üle nalja, siis praegu võib nii mõnigi mõtelda, et see on justkui JOKK-võimalus keelatud vilja maitsmiseks.

A. le Coq Arenal või Kadriorus pole probleemi, aga näiteks Hiiu staadioni ühel küljel saab aia taga mändide all mõnuga vutti nautida. Teine eriline koht on Tartu Tamme staadion, mis asub suurema spordikompleksi territooriumil. Väljakul on ainult üks küljetribüün, millest üle platsi asub näiteks laste mänguväljak. Kas ja kuidas kavatseb jalgpalliliit vältida praeguste reeglite järgi illegaalseid pealtvaatajaid? 

"Esimene asi on inimeste enda vastutus ja terve mõistus. Kui tahame, et 1. juulist oleks lubatud publikuga mängud, peame kõik koos selle nimel pingutama ning käituma mõistlikult ja korrektselt," alustab jalgpalliliidu infojuht Mihkel Uiboleht selgitamist.

"Teine asi, hindame staadionipõhiselt, kas on vaja täiendavaid meetmeid selle vältimiseks. Mõnel staadionil võib see tähendada, et piiratakse ümbritsevale alale sisenemist. Jah, Hiiu staadionil on see võimalik, aga seda pole veel paika pandud, sest seal mängitakse alles järgmise nädala lõpus. Alustame Kadrioru, Kuressaare ja Paide staadionitest.

Lisaks on igal staadionil turvatöötajad. Kui tekib kogunemisi, mis pole okei, siis turvatöötaja saab sekkuda. Kui sekkumisest ei piisa, saab alati kutsuda politsei. Teame, et kogunemised ei ole lubatud, 2 + 2 reegel jääb niikuinii kehtima. 

Aga neid meetmeid pole vaja, kui toimib terve mõistus ja inimesed saavad aru, et praegu pole see hetk, kus leida mingeid auke või teha midagi, mis ei lähe vastuvõetud mõtetega kooskolla. Kõike polegi kunagi võimalik kontrollida ja see pole eraldi eesmärk. 

Loomulikult, kui terve mõistus ei aita, siis tuleb mängu korraldajatel reageerida. Nii varasemates juhendites kui ka uutes dokumentides on selgelt kirjas, et korraldaja vastutab staadioni vahetus läheduses toimuva eest. Me ei eelda, et korraldaja suudab kõike hallata, aga kui ta näeb probleemi, saab vajadusel alati abi kutsuda.

Kõik mängud on otseülekandes. Keegi ei saa öelda, et midagi jääks nägemata. Loomulikult tahavad inimesed staadionil jalgpalli vaadata, aga spordi üks oluline osa on aus mäng. See tähendab muuhulgas seda, et kõik täidavad reegleid sõltumata sellest, kas kohtunik näeb või mitte. See kehtib praegu ka publikule.

Praegu pole see hetk, kus olla uhke aiaaugust piilumise üle, vaid mõistlikum on kuu-poolteist oodata ja loodetavasti saame jätkata nii, et lubatud on kuni 1000 inimest.

Lähtume sarnasest loogikast nagu politsei 2 + 2 reegli puhul. Esimese hooga võtsime vastu reegli. Teisena, kui inimesed kogunevad, selgitame, et see pole mõistlik tegevus. Alles siis, kui sõbralikule selgitusele reageeritakse ebaadekvaatselt, tuleb kuidagi füüsiliselt sekkuda ja hakata midagi piirama. 

Senine kogemus eriliste olukordadega on, et jalgpallisõbrad on olnud väga mõistlikud. Meil pole olnud juhtumeid, kus fännid rikuvad varem kokku lepitud asju, näiteks pürotehnika kasutamine. Loodan, et nüüd on sama olukord."

Premium liiga II voor

Teisipäev, 19. mai

kell 19.00 Tallinna JK Legion - Tallinna FCI Levadia, Kadrioru staadion. 

kell 19.00 FC Kuressaare - Nõmme Kalju FC, Kuressaare linnastaadion.

kell 19.30 Paide Linnameeskond - Viljandi JK Tulevik, Paide linnastaadion.

Kolmapäev, 20. mai

kell 19.00 JK Tallinna Kalev - JK Narva Trans, Kadrioru staadion.

kell 19.30 Tallinna FC Flora - Tartu JK Tammeka, A. Le Coq Arena.

Standings provided by SofaScore LiveScore