Leinaküünal.Foto: Tiina Kõrtsini
Spordivaria
15. mai 2020, 16:48

Lahkus legendaarne Soome spordikommentaator, keda ei viinud rivist välja isegi granaatidega lennukikaaperdajad

79 aasta vanusena suri oma kodus Soome spordikommentaator Raimo Häyrinen, kelle raadioreportaažid on põhjanaabrite seas lausa legendaarse kuulsusega.

Häyrinen töötas Soome rahvusringhäälingus üle 30 aasta. Tema lemmikaladeks olid poks ja jäähoki, mida ta kommenteeris suure sisemise põlemisega, alati väga ladusalt ja värvikalt. Ta pävis palju erinevaid raadio- ja teleauhindu ning valiti lausa 24 korral Soome aasta populaarseimaks spordikommentaatoriks.

"Need on kurvad uudised," tõdes Häyrineni endine kolleeg Tapio Suominen. "Ta oli tõeline jutuvestja. Mida rohkem inimesi teda ümbritses, seda rohkem lugusid tal oli."

Ka Anssi Kukkonen, kes töötas Häyrineniga aastaid koos, meenutas kohe legendi jutusoont.

"Neid lugusid tal ikka jagus. Kui paljut neist juttudest aga uskuda, jäi juba iga kuulaja enda otsustada," muheles Kukkonen.

"Aga muidu oli ta väga aus ja õiglane inimene. Reisisime temaga palju koos ning saime väga hästi läbi ja pidasime üksteisest väga lugu," lisas Kukkonen.

Tema ja Häyrineni ühiste reiside "kõrgpunktiks" oli vaieldamatult 1972. aasta veebruaris juhtunu, kui Sapporo taliolümpiamängudelt kodumaale naastes kaaperdati New Delhist Frankfurti suundunud reisilennuk, mille pardal olid ka soomlased.

"Korraga kostus salongi: räägib teine kapten. Lennuk on kaaperdatud. Ma kordan, lennuk on kaaperdatud," meenutas Kukkonen. "Siis tõusid salongis püsti neli meest, neil igal oli ühes käes granaat ja teises püstol."

Reisijad kamandati lennuki tagumisse ossa ja pärast kuut tundi lendu maanduti Jeemenis Adeni linnas. Kaaperdajad nõudsid pantvangide eest viis miljonit dollarit lunaraha, ähvardades vastasel korral lennuki õhkida. 

Inimesi hoiti lennukis kakskümmend tundi, kuni Lufthansa maksis nõutud summa ära. Reisijatel lubati lennukist lahkuda ning Kukkonen tõdes, et Häyrinen sai oma lugude jaoks sealt kõvasti inspiratsiooni.

"Lõpuks olime me esimesed soomlased, kes kogesid lennuki kaaperdamist. Tegime koos Häyrineniga ajalugu," muigas Kukkonen. "Mis kaaperdajatest edasi sai, ma ei tea. Kuid Häyrinen väitis hiljem, et oli nendega kirjavahetuses. Aga kas seda uskuda või mitte, oli iga kuulaja enda teha."