Sisuturundus
18. mai 2020, 08:14

Nutikas ja moodne teenus võimaldab vanemaid ja vanavanemaid aidata ka kaugel olles

Kodu on igaühe jaoks koht, kus end hästi, mugavalt ja turvaliselt tunda – kodu on pelgupaik. See on koht, kuhu rõõmuga tulla ja kus soov olla. Ent ühel hetkel võib lastel ja lastelastel tekkida mure oma vanemate ja vanavanemate toimetuleku pärast, olgu see põhjustatud mõnest haigusest või lihtsalt kõrgest east.

Koroonaviirusest tingitud kriisiaegki lisas muret, sest eakaid vanemaid ei tohtinud üldse või üleliia sageli külastada. Kuidas siis veenduda, kas nendega ikka kõik korras on. Sellisel juhul hakatakse otsima lahendusi, mis aitaks kallitel vanematel igapäevaselt edukalt oma kodus iseseisvalt elada ja hakkama saada, kuid annaks ka kiirelt märku tekkinud hädaolukorrast. Ei soovi ju keegi meist, et eaka lähedase kukkumise või muu õnnetuse järel kuluks tunde või lausa ööpäevi, enne kui keegi hakkab temaga kontakti otsima. Üks väga hea abivahend – ka pärast kriisiaega – on häirenuputeenus.

Häirenuputeenus päästab: 90 päästetud elu ja mitutuhat abistamist

Peamiselt eakaid abistav häirenuputeenus on üle Eesti toiminud juba ligi kümme aastat. Häirenupp on maailma lihtsaim abivahend, mis päästnud hulga elusidki. Tavaliselt on häirenupu kasutaja eakas või liikumisraskustega inimene, kes kannab kodus randmel või kaelas väikest veekindlat kellataolist häirenuppu. Häirenuputeenuse põhimõte on lihtne ja elusid päästev:

1. Kui juhtub õnnetus või tervis alt veab – midagi sellist, mille puhul ise telefonini ei ulatu – tuleb vajutada häirenuppu, mis on kodus alati randmel või tuvastab kukkumisandur põrutuse.

2. Kodus oleva spetsiaalse käed-vabad hoolekandetelefoni vahendusel vastab häirekõnele Medi 24/7 abikeskuse operaator, kes selgitab kõne käigus põhjuse välja.

3. Operaator annab info edasi inimese enda valitud lähedasele, kes saab appi tulla. Vajadusel kutsutakse välja ka kiirabi, päästeamet või politsei.

Foto: KALEV LILLEORG

Medi häirenuputeenus on lahendanud tuhandeid olukordi, kus ilma häirenuputa oleks hädasolija mitmeid tunde või lausa ööpäevi oma kodus abita olnud. Kümne tegevusaasta jooksul on kodudesse saadetud abi rohkem kui 3300 korral, sealhulgas mitukümmend kiirabi väljakutset ja ühel juhul isegi politsei. Teadaolevalt on häirenupp aidanud 90 korral isegi hätta sattunu elu päästa. Häirenupu eesmärk ja suurim kasu ongi kohene teavitamine abivajadusest ning abi kiire saabumine, mis vähendab ka pikaajaliste tüsistuste teket ja ravikulusid.

Kukkumisanduriga häirenupp aitab ka tõsisemas olukorras

Kaasaegses häirenupus on lisaks nupu vajutamise võimalusele ka kukkumisandur. Kukkumisandur algatab tugeva kukkumise korral häirekõne automaatselt juhul, kui inimene pärast kukkumist ise enam ei liiguta. Nii saab info võimalikust õnnetusest hoolealuse abilistele edastatud kasvõi meelemärkuse kaotusega lõppenud kukkumise korral.

Ravimidosaator tuletab ravimite võtmisi automaatselt meelde

Küllap peavad ka sinu eakad lähedased igapäevaselt kindlatel aegadel mitmeid ravimeid võtma. Olgu põhjuseks südamehaigus, kõrge vererõhk, Parkinsoni tõbi, verevedeldamise vajadus, diabeet. On mitmeid haigusi, mille puhul ravimi võtmata unustamine, üledoseerimine või vale ravimi manustamine võib omada äärmiselt tõsiseid tagajärgi. Kõike seda automaatne ravimidosaator „Careousel Advance“ välistabki. Ülilihtne seade tuletab õige ravimi õigel ajal võtmist helisignaali ja vilkumisega igapäevaselt ise meelde. Õige ravimi kättesaamiseks keeratakse väike „ufo“ tagurpidi ja sellest väljunud tablett tulebki sisse võtta. Selle liigutuse peale signaal vaikib ja seade ootab omaette järgmise ravimi võtmise aega. Eriti vajalik on ravimidosaator unustavatele eakatele, kes elavad omaette. Ravimidosaator võimaldab neil pikemalt ja iseseisvamalt oma kodus elada. Samuti vabastab lahendus pidevast meelde tuletamisest lähedased, kes saavad helistada või külla tulla, et hoopis meeldivamatel teemadel vestelda, selmet iga päev uurida, kas tänased tabletid ikka võetud.

Pliidivalvur hoiab ära tulekahju ja säästab inimelusid

Pliidi äärde kipuvad nii eakad kui ka lapsed, aga mõlemad kipuvad vahel unustama ja on tihtipeale hajameelsed. Sellisel juhul kahandab tulekahju tekkimise ohtu pliidivalvur. Pliidivalvur “Cooker Guard” aitab eakatel inimestel või ka lastel turvaliselt omapäi kodus hakkama saada. Kuidas see töötab? Igapäevaselt, normaaltingimustel töötab elektripliit nagu ikka. Kui elektripliit või ahi jääb aga kogemata liiga kauaks sisse, lülitab pliidivalvur selle automaatselt välja enne, kui pliit kriitiliselt kuumaks muutub. Pliidivalvur sobib kõikidele elektripliitidele, ka keraamilistele.

Medi häirenuputeenus, automaatne ravimidosaator, elektriline pliidivalvur ja kaduma läinud eaka asukoha leidja Yepzon tagavad vanemale inimesele tema enda kodus ja kaugemalgi suurema turvatunde ja kõigile hoolivatele lähedastele meelerahu.

Lisainfot saab Medi nõuandeliinil 661 8181, e-postil [email protected] ja kodulehel www.medi.ee. Turvatunne ja hingerahu ei tohi olla privileeg, vaid inimõigus. Igaüks peab end oma kodus kindlalt tundma ja saama seal võimalikult kaua iseseisvalt elada! Nii saame koos ka kriisiaegadest üle.