Foto: AP/Scanpix
Spordivaria
16. mai 2020, 10:41

Jaburad arvud: spordipeo ärajätmine maksaks 41,5 miljardit dollarit

Olümpiamängude korraldamine on muutunud uskumatult hinnaliseks. Spordipeo pidamiseks käiakse välja kümneid miljardeid dollareid, kuid nüüd püütakse sotti saada, kui palju maksab olümpia edasilükkamine või ärajätmine.

Tokyo mängud pidanuks toimuma tänavu suvel, kuid uus toimumisaeg määrati 2021. aasta 23. juulist kuni 8. augustini. Tegelikult tuleb üha enam vihjeid, et koroonaviiruse kriisi tõttu võib Jaapani pealinnas toimuv olümpia üldse ära jääda.

Eile teatas Rahvusvaheline Olümpiakomitee, et nende jaoks tähendab aastane olümpiamängude edasilükkamine 800 miljoni dollari suurust lisakulu. Sellest omakorda 650 miljonit läheb otse olümpiamängude korraldajatele.

Japan Times uuris Tokyo olümpia tegevjuhilt Toshiro Mutolt, kui palju lisaraha nad vajavad, et järgmisel aastal olümpiat korraldada. „Lisaeelarvest on veel vara rääkida, aga ma ei tea, miks ROK andis meile just 650 miljonit. Seda küsige nendelt,“ ütles ta.

Olümpiamängude puhul räägitakse väga suurtest summadest. Kansai ülikooli emeriitprofessor Katsuhiro Miyamoto arvutas välja, et võistluse ühe aasta võrra edasilükkamine läheks korraldajatele maksma 5,8 miljardit dollarit. Kui olümpia peaks üldse ära jääma, siis tuleb arvestada 41,5 miljardi eurose kahjumiga. Sinna on sisse arvestatud ka turismist saadava tulu kadumine.

Mitmed eksperdid arvavad, et olümpiamängud saavad 2021. aastal toimuda vaid juhul, kui olemas on toimiv koroonaviiruse vaktsiin.