MASIN: Erling Braut Haaland jätkas skoorimist ka koroonapausi järel.Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
16. mai 2020, 18:22

Suure jalgpalli tagasitulek: Dortmund lõi suurimal rivaalil puuri palle täis!

Suur jalgpall on tagasi: Saksamaa kõrgliigas pandi pall taas mängu ning päeva suurimas vastasseisus alistas Dortmundi Borussia 4 : 0 igipõlise rivaali ehk Schalke. Koroonaviiruse pandeemia tõttu mängiti publikuta staadionil.

Uus jalgpallireaalsus tundub esialgu harjumatu. Tribüünid on tühjad, staadionil kajab, varumeestepink on mitukümmend meetrit pikk, sest toolide vahel on mitmemeetrised vahed. Tiimid tulevad staadionile kahes osas, maskid võetakse eest vahetult enne murule astumist. Kõige hiljem saabuvad kohtunikud, kui tiimid on juba minutite kaupa väljakul oodanud. Kõik need nüansid on turvalisuse huvides. Kindlasti ei soovi Bundesliga tekitada uuesti olukorda, kus nad jälle pausile lükatakse. Seega tuleb kõiki reegleid järgida täie tõsidusega.

Kui pall viimaks mängu pandi, hakkas asi juba päris jalgpalli meenutama. Ainsaks anomaaliaks jäi jaburalt tühi Signal Iduna Park (endise nimega Westfalenstadion). Tegemist on ühe maailma kuulsaima areeniga, mille atmosfäärist räägitakse legende. Nüüd jooksid kohalikud superstaarid ringi kõledas õhustikkus, kus 80 000 inimese laulu asemel kõlasid telepildi vahendusel meieni kõik väljakul valla saadetud hüüded.

  • Dortmundi algkoosseis: Bürki, Piszczek, Hummels, Akanji, Hakimi, Dahoud, Delaney, Gurreiro, Brandt, Haaland, Hazard
  • Schalke algkoosseis: Schubert, Nastasic, Sane, Todibo, Kenny, Serdar, McKennie, Ocsipka, Harit, Caligiuri, Raman

Kokkuvõttes jätkus Dortmundi aasta sealt, kus see märtsis pooleli jäi. 29. minutil avas mänguskoori norralane Erling Braut Haaland. Pärast jaanuaris Borssiaga liitumist on ta löönud juba 13 väravat. Kui võtta arvesse ka Salzburgis veedetud aeg, on Haaland käimasoleval hooajal löönud 41 tabamust.

Vaata väravat:

Vaata Haalandi kontaktivaba tähistust:

Päris esimese poolaja viimastel sekunditel tegi Raphael Guerreiro seisuks 2 : 0.  Teisel poolajal läks kõik samas vaimus edasi ning juba 49. minutil vormistas Thorgan Hazard tabloole numbrid 3 : 0, 63. minutil skooris taas Guerreiro – 4 : 0!

Borussiale oli see hooaja 16. võiduks ja tabelis hoitakse 54 punktiga teist kohta, liider on punkti enam kogunud Müncheni Bayern, kellel seisab homme ees matš Berliini Unioniga. Schalke langes valusa kaotuse järel kaheksandaks.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Laupäevased mängud:

  • Augsburg - Wolfsburg 1 : 2
  • Dortmund - Schalke 4 : 0
  • Düsseldorf - Paderborn 0 : 0
  • Hoffenheim - Hertha 0 : 3
  • Leipzig - Freiburg 1 : 1
  • Frankfurt - Mönchengladbach 1 : 3

Pühapäevased mängud:

  • Köln - Mainz 16.30
  • Berliini Union - Müncheni Bayern 19.30

Esmaspäevane mäng:

  • Bremen - Leverkusen 21.30

ENNE MÄNGU: 

Veltins Arenat ja Westfalenstadionit eraldab 33 km pikkune autosõit. Esimene neist on seitsmekordse Saksamaa vutimeistri Schalke kodu, teine kuulub aga kaheksakordsele tšempionile Dortmundi Borussiale. Ruhri piirkonna suurklubide madinast on välja kujunenud Saksamaa tuliseim vastasseis. Täna kell 16.30 kohtuvad igipõlised rivaalid Dortmundis, otseülekannet näitab Eurosport 2.

Tõsi, rohkem rahuvsvahelist kõlapinda leiab ilmselt Dortmundi ja Müncheni Bayerni derbi, mida kutsutakse ka Der Klassikeriks. Kuid Borussia ja Schalke vatasseisule annab lisaks kõrgele tasemele vürtsi just kohalik mõõde – Dortmund ja Gelsenkirchen on sisuliselt sama linn, nende vahele jääb vaid Bochum. Ruhrgebieti linnastus elab kokku enam kui viis miljonit elanikku, kokku on kasvanud hulk suuri ja ajaloolisi tööstuslinnasid.

Dortmund ja Schalke kohtusid vutiplatsil esimest korda 1925. aastal, kui 4 : 2 jäi peale Schalke. Borussia pidi oma esimest võitu ootama koguni 1943. aastani, mil kodus suudeti 12 000 pealtvaataja ees rivaal maha murda. Eelneval ajastul valitseski Saksamaa vutti just Schalke: meistriks tuldi aastatel 1932, 1935, 1937, 1939, 1940 ja 1942.

Peagi hakkasid jõujooned Ruhri jõe ääres muutuma. Dortmund tõusis esimest korda tšempioniks aastal 1956. Triumfeeriti veel ka aastatel 1957 ja 1963. Kuniks tuli sisse suurem paus. Järgmised võidud pärinevad juba käegakatsutavamast kaasajast: 1995, 1996, 2002, 2011 ja 2012.

Kokku on tiimid omavahel kõigis sarjades kohtunud 179 korda ning Dortmundil on võite 61, Schalkel 47. Bundesliga nime all toimunud võistlusel on seis aga ülimalt võrdne: Dortmundil on 33, Schalkel 30 võitu. Juba mõnda aega ollakse omavahelise arvete klaarimisega seisus, kus kahe kange matši tuntakse Saksamaal kui „kõigi derbide ema“.

Mõned mängijad, kes on kandnud nii Dortmundi kui ka Schalke särki:

  • Kevin-Prince Boateng
  • Toni Schumacher
  • Felipe Santana
  • Jens Lehmann
  • Steffen Freund
  • Christoph Metzelder

Tänavu kaldub taas sinna poole, et pikema kõrre tõmbab Borussia. 25 vooru järel on neil koos 51 punkti, mis annab Bundesligas teise koha. Schalke on 37 punktiga kuues ja võitleb napilt pääsu eest Euroopa liigasse.

Bundesliga on esimene Euroopa tippliiga, mis naaseb koroonaviiruse pandeemiast tingitud pausilt. Esimest korda Bundesliga ajaloos mängivad Dortmund ja Schalke tühjade tribüünide ees. 

Tavaliselt näeb Westfalenstadionil tõelist fännide möllu. Seekord madistavad vanad rivaalid vaikuses. Foto: Reuters/Scanpix