189 cm pikkune Kai Havertz (keskel) on ohtlik nii jala kui ka peaga. Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
18. mai 2020, 23:24

2020. aasta staar! Saksamaa supertalent on veel efektiivsem kui Haaland ja Lewandowski

Saksamaa jalgpalli talendivabrik töötab endiselt täistuuridel. Eelmisel hooajal tõusis väravalööjate edetabelis tippude sekka noor Aacheni poiss Kai Havertz, kes paugutas Leverkuseni kasuks 17 tabamust. Aastal 2020 on ta endiselt vägevas hoos: väravaid ning resultatiivseid sööte tuleb igast asendist.

Viimati sattus 20aastase sakslase teerulli alla Bremeni Werder. Havertz lõi kaks väravat ning aitas Leverkuseni võõral väljakul kindla 4 : 1 võiduni. Ühe tabamuse lisasid võitjate kasuks Mitchell Weiser ja Kerem Demirbay.

Sügisringi veidi rahulikumalt võtnud Havertz on 2020. aastal olnud pidurdamatu: alates jaanuarist on ta kõigi sarjade peale löönud Leverkuseni särgis üheksa väravat ja andnud seitse resultatiivset söötu. Kokku on ta osalenud 16 tabamuse sünni juures, mis on isegi parem näitaja kui Erling Braut Haalandil (15) ja Robert Lewandowskil (13).

Noormehe leping Leverkuseniga kehtib 2022. aasta suveni ning juba on talle silma peale pannud suur hulk maailma tippklubisid. Liverpooli meedias arutletakse üsna tõsimeeli, kuidas Havertz sobituks Jürgen Klopi mänguplaani. Huvilisi on teisigi, Manchesterist Barcelonani. Portaal transfermarkt.de hinnangul tuleks Havertzi eest välja käia enam kui 80 miljonit eurot.

Havertzi oskustega sai eelmisel aastal tuvuda ka Lillekülas, kui ta andis Saksamaa koondise 3 : 0 võidumängus Eesti üle Ilkay Gündoganile väravasöödu. Leverkuseni staar tegi selles matšis kaasa 90 minutit.

Leverkusen püsib esmaspäevase võidu järel kõrges konkurentsis. 26 vooruga on koos 50 punkti, mis annab tabelis viienda koha. Teisel real paiknev Dortmundi Borussia jääb vaid nelja silma kaugusele.

Bremenil läheb aga eriti täbaralt. 18 punkti tähendab eelviimast positsiooni ning päästev 15. koht jääb üheksa silma kaugusele. See omakorda tähendab, et Bremen langeks praeguse seisuga esimest korda pärast hooaega 1980-81 tugevuselt teise liigasse.

Veel käimasoleva sajandi alguses oli tegemist tõelise tippvõistkonnaga, kes krooniti ka 2004. aasta kevadel Saksamaa meistriks. Vahemikus 2003-2010 lõpetati liiga kuuel korral esikolmikus, edurivi juhtis legendaarne Miroslav Klose isiklikult. Mullu oli Bremen Bundesligas kaheksas.

Laupäevased mängud Bundesligas:

  • Augsburg – Wolfsburg 1 : 2
  • Dortmund – Schalke 4 : 0 
  • Düsseldorf – Paderborn 0 : 0
  • Hoffenheim – Hertha 0 : 3
  • Leipzig – Freiburg 1 : 1
  • Frankfurt – Mönchengladbach 1 : 3

Pühapäevased mängud:

  • Köln – Mainz 2 : 2
  • Berliini Union – Müncheni Bayern 0 : 2

Esmaspäevane mäng:

  • Bremen – Leverkusen 1 : 4