Tiidrek Nurme tegi KEVEKi staadionijooksu sarjas esimese stardi pärast Sevilla maratoni.Foto: Aldo Luud
Kergejõustik
20. mai 2020, 21:00

FOTOD | Koroonakriisi järel esimese stardi teinud Tiidrek Nurme lubab isegi 800 meetri mehi kimbutama asuda

Tartus Tamme staadionil tehti täna õhtul algust Tartu kergejõustikuveteranide klubi (KEVEK) ja Tartu Kalevi korraldatava staadionijooksu sarjaga. Seitsmest etapist koosneva sarja igal osavõistlusel on programmis kaks erinevat distantsi. Täna võeti mõõtu 200 ja 5000 meetri jooksus ning pikemal maal tegi oma esimese stardi pärast veebruarikuist suurepärast Sevilla maratoni meie parim pikamaajooksja Tiidrek Nurme.

Kui esimesel ringil üritasid paar meest Nurme tempoga veel kaasa minna, siis üsna pea näitas Sevillas oma maratonirekordi 2:10.02 peale viinud ja sellega ka Tokyo olümpianormi täitnud Nurme ülejäänutele kandu ning ühtlases tempos ja ilusa tehnikaga ringe mõõtnud jooksumees võttis tulemusega 14.51 kindla võidu.

Pärast jooksu Õhtulehele antud usutluses kergitas Nurme kaabut võistluse korraldajate ees ning vihjas, et on kohal ka KEVEKi jooksusarja järgmistel osavõistlustel, kaasa arvatud 3. juunil toimuval teisel etapil, kui kavas on 800 meetri distants.

See oli teie esimene start pärast Sevilla maratoni. Kas juba hommikul oli sees eriline tunne, et saab jälle võistlusrajale?

Oi, oli-oli! Ja ilma naljata, ega see ärevus enne tänast võistlust ei olnud mitte väga teistsugune kui enne mõnd olulist üritust. Mul on ülimalt hea meel, et Tartu veteranide klubi selle asja on ette võtnud ja tegelikult vedas täna välja Eesti kergejõustiku au – ehk see oli esimene üritus koos samal ajal toimunud Kohila võistlusega, mida pärast seda suurt kriisi on korraldatud. Julged ja hakkajad mehed! Minu jaoks oli siin jooksmine nauding ja kindlasti samm edasi selles suunas, et saan ennast jälle mõnusasse võistlusvormi.

Millised eesmärgid endale tänaseks seadsite? Läksite lihtsalt jooksu nautima või oli sihiks ikkagi ka mingi konkreetne aeg?

Eesmärk oli vahepeal see, et esimesed kolm kilomeetrit jooksen natuke rahulikumalt ja lõpus kiiremini, aga kuna paar head staadionimeest olid kohal, siis vaatasin, et mis seal ikka, lähen algusest peale mõnusas tempos välja, et meestel ikka valus oleks. Tulin selle ühe rütmiga lõpuni ära. Üldiselt oli eesmärk aga astuda sellest treeningrütmist välja, mis siin koroona ajal olnud on. See sai ka hästi täidetud.

Ilm oli külm ja tuuline, eks selle arvelt jooks natuke aeglasem oli, aga samas siin joosta täna alla 15 minuti on kõva sõna.

Milline teie treeningrutiin üldse kriisi ajal oli? Tähendas see lihtsalt üksinda kilomeetrite mõõtmist?

Jah, ja see on olnud paras väljakutse. Üksinda metsas ja linnavahel ja igal pool. Eks kõik jooksjad teavad, et üksi pole lihtne, pead kogu aeg sundima ennast. Treeningud said tehtud, aga väga suurt naudingut selles protsessis ei olnud. Samas nädalakavad olid ees ja need ma täitsin. Nii et päris tühja koha pealt ma siia täna jooksma ei tulnud.

Kas teie võistlusprogramm nüüd näebki ette, et kui mõni taoline tore üritus vähegi toimub, olete kohal, või siiski valite võistlusi?

Arvestades seda, et maailm on veel jupp aega suletud ja ka seda, et suurvõistlusi enne oktoobrit ei tule, siis arvan, et üritan selle sama KEVEKi võistlussarjaga ühte sammu pidada. Võib-olla järgmine kord olen siin isegi 800 meetri jooksus stardis. Maratoonarile on see küll risk, aga ma usun, et noortele meestele saab sellega mõnusat ärevust tekitada.