Olümpialinn Tokyo tänavu 7. mail. Foto: AP/Scanpix
Spordivaria
21. mai 2020, 16:46

Bach unistab suurest peost, kus kogu maailm tähistab võitu koroonaviiruse üle

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) president Thomas Bach tunnistas, et kui 2021. aastal ei õnnestu Tokyo olümpiamänge pidada, siis ei lükata neid enam edasi, vaid jäetakse ära.

See oleks muidugi must stsenaarium, milleks keegi praegu ei valmistu. Nüüd käib kibe töö, et suvemängus järgmisel suvel ikkagi toimuks. „Olümpia saadaks maailmale solidaarse sõnumi. Kõik tuleksid esimest korda uuesti kokku ja tähtistaks võitu koroonaviiruse üle,“ unistab Bach.

Jaapanist on tulnud teateid, et olümpia saaks toimuda vaid juhul, kui 2021. suveks on välja töötatud toimiv vaktsiin. Bach lisas omalt poolt: „Meil on kindel printsiip: olümpia peab toimuma kõigi osalejate jaoks ohutus keskkonnas. Praegu ei tea keegi, milline on maailm kahe kuu või aasta pärast.“

Küll aga kinnitas ta, et rohkem ei plaani nad olümpiat edasi lükata. See läheks lihtsalt liiga keeruliseks ja hinnaliseks. „Lõputult ei saa 3000-5000 korraldajat tööl hoida,“ ütles Bach BBC-le. „Igal aastal ei saa muuta kogu spordimaailma kalendrit. Me ei saa hoida sportlasi teadmatuses.“

Bach lisas, et ROK ei soovi näha olümpiamänge, mis toimuksid ilma publikuta. Sellised võistlused ei kannaks olümpiamängude sõnumit, milles mängib suur osa fännide ja sportlaste vaheline ühtsus.

Kui on aga valida, kas toimuks fännideta olümpia või ei toimuks üldse olümpiat? Sellele küsimusele jättis Bach praegu vastamata ja ütles, et peab asja arutama sportlaste ning terviseorganisatsioonidega.