ERIOLUKORRA MÕJU: Piiride sulgemine mõjutas ka Eesti narkoturgu: hinnad tõusid, tarvitajate hulk vähenes. Foto: Tairo Lutter
Eesti uudised
22. mai 2020, 16:20

Eriolukord mõjutas ka Eesti narkoturgu: hinnad tõusid, tarvitajate hulk vähenes

Märtsi keskpaigast maikuu teise pooleni kestnud eriolukord mõjutas ka kuritegelikku maailma ja narkoaine tarvitajaid. Täpsem uuring COVID-19 pandeemia mõjust mõnuainete pruukimisele valmib tulevikus, ent mõned märgid on ka praegu tajutavad. Näiteks on märgatavalt vähenenud söövitava narkoaine alfa-pvp ehk nn UFO osakaal Tallinna narkoturul.

Kui tavapäraselt raputab siinset narkoturgu mõni suurem politseireid ja sellele järgnev narkoaine konfiskeerimine (hea näide on 2018. aastal Ida-Virumaal konfiskeeritud rekordkogus fentanüüli, mis tekitas narkoturul suurema ikalduse), siis eriolukorra ajal  tõi muutuse riigipiiride sulgemine, mis katkestas nii mõnegi kuritegeliku ühenduse tarneahela. Viimase üheksa nädala mõju siinsele narkoturule on tajutav, kuid mitte ülemäära suur. Ühtegi nn kodukootud ja varasemalt Eestis kasutamata narkoainet politsei teada levima ei hakanud. Küll tõusid kohati mitmete tuntud narkoainete müügihinnad. Näiteks kerkis mõnevõrra kanepi hind. Samuti tõstsid hinda kokaiiniga äritsevad kurjategijad.

Edasi lugemiseks: