Michael Keane esiplaanil.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
24. mai 2020, 11:19

Inglismaa tippjalgpallur meenutas vaimset madalseisu: ma ei tahtnud kodust väljuda ega kedagi näha

Evertoni jalgpalliklubi keskkaitsja Michael Keane (27) rääkis intervjuus BBC-le, kuidas vigastused ja kehv mänguvorm viisid ta vaimselt täielikku madalseisu.

"Ma ei tahtnud kodust väljuda ega kedagi näha," meenutas Keane.

Everton ostis ta 2017. aasta juulis Burnleyst klubi rekordit kordava 30 miljoni naelsterlingi eest, psühholoogilised probleemid algasid varsti pärast seda. Sunderlandi mängija James Vaughan põhjustas talle liigakarikamängus jalale lahtise haava, mis vajas kaheksat õmblust 

Ometi mängis Keane edasi nii tolles mängus kui ka järgnevatel nädalatel, saades valuvaigistavaid süste. Ent haava tekkinud põletik levis ja lõpuks pidi jalgpallur veetma mõnda aega haiglas.

"Tahtsin sel ajal meeskonna juures olla, sest meil oli keeruline periood," põhjendas inglane. "Ma ei tahtnud jätta allaandja muljet, kuigi mul oli vigastus, mis olnuks kaalukas põhjus mitte mängida. Tahtsin lihtsalt platsile minna, anda endast parima ja proovida olukorda muuta. Tagantjärele polnud see ilmselt parim, mida teha.

Tundsin pisut häbi, kuidas asjad väljakul läksid ega tahtnud seepärast, et mind kuskil nähtaks. Ma ei tahtnud midagi teha. Hoidsin seda pikalt enda sees ja töötasin kõvasti, et tulemused paraneksid, kuid see sai lõpuks minust võitu. 

Ma ei varisenud täiesti kokku, aga olin pisarais, kui rääkisin perekonnale oma tunnetest. See oli suur läbimurdehetk. Sealt alates on olukord pere ja sõprade abiga aina paremaks läinud. Samuti hakkasin spordipsühholoogiga vestlema, mida teen siiani, et vaimu kontrolli all hoida."

Isiklik kogemus ärgitas Keane'i sotsiaalsele tööle. Ta teeb koostööd heategevusorganisatsiooniga Calm, mis tegeleb inimeste vaimse tervisega. Profijalgpallur julgustab inimesi, eriti noori mehi, abi otsima, kui neil on selleks tarvidus. 

"See on raske, kui pole seda varem teinud. Uhkus võib seda takistada, võid mõtelda, et tunnetest rääkimine näitab sind pehmena. Tegelikult on see täiesti normaalne. Julgustan kõiki, kel on raske, kellegagi rääkima, sest tean omast kogemusest, et see aitab," lisas Keane.