Heroes FC eestlasest peatreener Jaanus Reitel.Foto: Jaanus Reiteli erakogu
Jalgpall
25. mai 2020, 08:51

SAHKERDAMINE AAFRIKAS: eestlase juhendatav klubi langetati esiliigasse, kuigi algne kokkulepe oli hoopis midagi muud

Jaanuari keskel asus Paidest pärit jalgpallitreener Jaanus Reitel juhendama Rwanda kõrgliigas viimasel kohal virelenud Heroes FC meeskonda. Eestlasele tehti ülesandeks tõsta Heroes hooaja lõpuks 16 meeskonna seas vähemalt 14. kohale, et säiliks koht kõrgliigas. Sellel kursil ka püsiti, kuni koroonaviiruse tõttu hooaeg peatati.

Läinud reedel teatas aga Rwanda jalgpalliliit, et hooaeg on hoopiski lõpetatud ning 15. kohal paiknenud Heroes langetati ikkagi esiliigasse, kuigi eelnevalt oldi mitteametlikult kokku lepitud, et kõik meeskonnad säilitavad koha kõrgliigas ja lisaks pääsevad sinna ka kaks paremat esiliigameeskonda.

"Aafrika on imede koht," nentis Reitel. Märtsi lõpus Õhtulehele antud intervjuus ütles ta, et on kindel, et kui saaks poistega korralikult taktikatrenne teha (just sel ajal pidanuks liigas olema väike paus enne hooaja otsustavat faasi - toim), suudaks nad 99protsendise tõenäosusega kõrgliigakoha säilitada, sest enamik meeskondi on Rwanda liigas taktikaliselt täiesti olematul tasemel.

Eestlane on sotsiaalmeedias kogu kammajaad pikemalt kirjeldanud (praeguseks on postitus kustutatud - toim) ning ta tõdes seal, et nii neile kui 16. kohal paiknevale Gicumbile tehti kõvasti ülekohut. Mõlemad klubid kavatsevad õiguse jalule seadmiseks pöörduda Rwanda kohtusüsteemi poole. 

"Meil oli kuus mängu minna ja sama palju punkte kui 14. kohal paikneval Espoiril," kirjutas Reitel. "Ainult nende väravate vahe oli parem kui meil (Espoiril -20, Heroesil -24 - toim)."

"Meie mängisime oma viimase mängu 14. märtsil, Espoiri mäng pidi olema 15. märtsil liidri APRi vastu ja kui nad oleks selle mängu kaotanud, oleks võinud väravate vahe olukorda muuta. Kahjuks see mäng lükati koroonaviiruse tõttu edasi.

Mis aga eriti naljakas: nad tahavad kõrgliigasse tõsta kaks meeskonda esiliigast, kus on mängitud vaid 40 protsenti hooajast. Mul on hea meel, et meie klubi president viib selle asja kohtusse.

Loodan jätkuvalt loogilisele lahendusele, kuid see on Aafrika ja mõnikord ma ei saa aru, kuidas siinsed inimesed mõtlevad. Vahest vajaks Rwanda jalgpalliliit nõu oma tehniliselt direktorilt, kuid tema tegevus on peatatud vägistamissüüdistuse tõttu (nimelt üritas ta vägistada üht Rwanda missivõistluse osalejat...).

Kahjuks mängib korruptsioon siinses igapäevaelus jätkuvalt suurt rolli. Olen seda ise tundnud kohtunike ja vahetusotsuste puhul. Nii et sõbrad, kui keegi peaks siin kunagi soovima äri teha või jalgpallis tegutseda, siis te peate oma pea hoidma väga külmana.

Aga olgu, ootan jätkuvalt positiivset lahendust," lõpetas Reitel, kes oli Rwandasse saabudes sõlminud klubiga lepingu hooaja lõpuni võimalusega seda ühe hooaja võrra pikendada. Kas ta uute uudiste valguses Aafrikas jätkab, pole praegu veel selge.

Ka Heroes FC president Fidele Kanamugire on väljendanud Rwanda meedias suurt pettumust. Ta nentis, et nii neil kui Gicumbil olnuks järelejäänud mängudega võimalus hea mängu korral koht kõrgliigas säilitada ning seda asja ta nii ei jäta.

"See otsus pole kooskõlas sellega, mida arutati jalgpalliliiduga peetud nõupidamistel. Idee oli ikkagi selles, et APR kui hetkeliider saab tiitli, kuid ühtegi meeskonda esiliigasse ei kukutata," ütles Kanamugrie.