Yves Jean-Bart.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
26. mai 2020, 09:30

FIFA kehtestas alaealiste vägistamises kahtlustatavale jalgpallibossile tegutsemiskeelu

Rahvusvaheline jalgpalliliit (FIFA) kehtestas Haiti jalgpalliliidu presidendile Yves Jean-Bartile ajutise tegutsemiskeelu. Meest kahtlustatakse teismeliste tüdrukute ärakasutamises.

73aastasele Jean-Bartile on esitatud süüdistused mitmes vägistamises, mis toimusid viimase viie aasta jooksul riiklikus koolituskeskuses. Mees ise on süüd eitanud.

"Oleme Yves Jean-Bartil keelanud nii riikliku kui ka rahvusvahelise tegevuse. Ajutine karistus jõustub kohe," teatas FIFA esmaspäeval. Esialgu kestab keeld 90 päeva.

Briti ajaleht The Guardian kirjutas aprillis, et Jean-Barti, keda tuntakse hüüdnimega "Dadou", kahtlustatakse mitme alaealise tüdruku ärakasutamises. "Seal töötab daam, kes survestab tüdrukuid Dadouga seksima," kirjeldas üks väidetav ohver riiklikus koolituskeskuses toimunut. "Valitakse välja kena tüdruk, talle öeldakse, et ta visatakse keskusest välja ja ainus viis selle lahendamiseks on Dadouga rääkimine."

Haiti allikate sõnul sundis Jean-Bart nüüdseks keskusest lahkunuid mängijaid temaga vahekorda. Sealhulgas on juhtumeid, mis päädisid abordiga.

"Inimesi survestati vaikima," sõnas keskuse endine mängija, kelle sõnul ähvardati mängijaid ja nende perekondi. "Üks meie parimaid noormängijaid kaotas Dadoule 17aastaselt süütuse ja pidi hiljem abordi tegema. Need on tüdrukud, kes elavad FIFA keskuses ja tahavad riigi eest mängida. Kuid kui sellest olukorrast rääkida, siis nad vallandatakse. Nad on pantvangid."

"Oleme Haiti jalgpalliliiduga arutanud koronaviiruse pandeemia tagajärgi riigi jalgpallile ja oleme mures väidetava ekspluateerimise pärast," ütles aprilli lõpus FIFA, kelle rahade najal on treeningkeskus ehitatud. Nüüd võeti ette ka ametlik samm.

Jean-Bart on Haiti jalgpalliliitu juhtinud kaks aastakümmet. Veebruaris valiti ta liidu etteotsa uueks ametiaajaks.