Marit Björgen.Foto: Imago Sport / Scanpix
Talisport
27. mai 2020, 18:21

40aastane Marit Björgen naaseb suusarajale suurte ambitsioonidega

Legendaarne Norra suusataja Marit Björgen teatas, et naaseb talvel võistlustulle. 40aastane naine hakkab osalema maratonidel ning tema peamine eesmärk on seotud 90 km pikkuse Vasaloppetiga.

Tõsi, ta ei öelnud Norra meedias otsesõnu välja, et eesmärk on võita, kuid igal juhul on naine asunud täiega treenima. Temaga samas grupis harjutavad ka kuulsad vennad Andres ja Jörgen Aukland. „Olin kaks aastat spordist eemal ja tundsin puudust kindlast eesmärgist, mille nimel töötada,“ rääkis Björgen NRK-le.

Võib eeldada, et Björgen ei lähe talvele vastu n-ö suusaturistina, vaid hakkab sõitma ikkagi võidu peale. Tegelikult ongi Björgen harjunud peaaegu ainult võitma: seda tõestavad kaheksa olümpiakulda ja 18 MM-tiitlit.

„Tema pühendumus on lahe! Ma ei imestaks, kui Marit järgmisel talvel mõne sõidu võidaks,“ ütles noorem kolleeg Therese Johaug.

Vasaloppeti võitjate sekka mahub ka Raul Olle, kes tunnistati meeste seas parimaks aastal 2000. Pärast teda on kõik võidud läinud vaid norralastele ja rootslastele.

Naiste seas on geograafia veidi laiem ning näiteks aastal 2015 võitis Vasaloppeti poolatar Justyna Kowalczyk.