Minneapolise tänavatel vallandusid pärast järjekordset surmaga lõppenud politseivägivalla juhtumit rahutused.Foto: Reuters/Scanpix
Spordivaria
27. mai 2020, 22:36

LeBron James jagas fotot politsei jalge all surevast mehest: „Kas te NÜÜD saate aru? Või jääb ikka midagi ebaselgeks?“

25. mail tapsid USA politseinikud relvastamata afroameeriklase George Floydi. Minneapolises toimunud vahejuhtumit filmisid mitmed möödujad ning videod jõudsid otseülekandena sotsiaalmeediasse.

Tagantjärele leiti politsei tegutsemises hulk rikkumisi ning neli korrakaitsjat vallandati. Mundrimees Derek Chauvin surus seitse minutit järjest põlvega Floydi kaelale. Chauvin on varemgi jõudu kasutanud ning läbi tema kuuli on surnud vähemalt üks inimene. Lisaks Chauvinile kaotas töökoha ka Tou Thao, kes oli varem süüdi mõistetud liigse jõu kasutamises ning maksnud 25 000 eurot trahvi. Ülejäänud kahe vallandatud politseiniku nimed pole praegu veel avalikud.

Politsei kutsuti 25. mail välja, sest Floydi kahtlustati võltsitud dokumentide kasutamises. Tegemist on mittevägivaldse kuriteoga ning Floyd polnud relvastatud.

Üks mööduja tegi toimunust Facebooki otseülekannet, kus oli kuulda, kuidas politseil paluti asja rahulikumalt võtta, sest Floyd ei osutanud mingit vastupanu ega saanud enam hingata. Ka vahistatu ise suutis napilt öelda, et ta ei saa õhku. Mees palus politseid, et teda ei tapetaks.

Peagi oli videos näha, et Floyd ei öelnud enam sõnagi, kuid Chauvin hoidis endiselt põlve tema kaelal. Möödujad palusid maaslamajal pulssi mõõta, kuid seda ei tehtud. Üks inimene küsis kõva häälega: „Kas nad, kurat, tapsid ta?“

Chauvin võttis põlve Floydi kaelalt alles siis, kui saabus kiirabi. Kokku lämmatas ta vahistatut seitse minutit, viimased neli minutit Floyd enam ennast ei liigutanud.

Mustanahalistele suunatud politsevägivald on USAs olnud teravaks teemaks juba aastakümneid. Värskete sündmuste tuules meenutas korvpallur LeBron James, miks levis mõne aja eest sportlaste seas protestiaktsioon, kui USA hümni ajal laskuti ühele põlvele.

Trendi algatas ameerika jalgpallur Colin Kaepernick, kes sattus seetõttu sõnasõtta isegi Donald Trumpiga ning lõpuks rikkus inimõiguste eest võitlemine andeka mängumehe karjääri, sest ükski NFLi tiim ei julgenud talle enam lepingut pakkuda. Kardeti valgenahalistele fännidele pahameelt valmistada.

LeBron James postitas Instagrami pildi surevast Floydist ja põlvitavas Kaepernickist. Ta lisas: „Kas te NÜÜD saate aru? Või jääb ikka midagi ebaselgeks?“

 
 
 
View this post on Instagram

Do you understand NOW!!??!!?? Or is it still blurred to you?? 🤦🏾‍♂️ #StayWoke👁

A post shared by LeBron James (@kingjames) on

Sotsiaalmeedias on viimastel päevadel politseivägivalla vastu üles astunud veel Ice Cube, Chance the Rapper, Debra Messing, Snoop Dogg, Ariana Grande, Ice-T, Justin Bieber, Madonna, T.I. ja paljud teised.