Erling Braut Haaland (kollases) sõbrunemas Wolfsburgi mängijatega.Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
28. mai 2020, 12:44

Neli viisi, kuidas tühjad staadionid mõjutavad jalgpallimänge

Koduväljakueelise puudumine, noormängijate esiletõus ja veidrad tähistused - kuidas mõjutab suletud uste taga mängimine jalgpalli?

Fännideta mängimisel on eelisi ja puudusi. BBC tegi seniste Saksamaa kõrgliiga mängude põhjal neli järeldust, mida võime lähikuudel tippjalgpallis oodata.

Koduväljakueelise puudumine

Bundesliga esimesed mängudevoorud viitavad sellele, et fännide toeta mängimine on kaotanud koduväljakueelise. Senipeetud 27 matšist on võõrustajad võitnud vaid viis. Ka väravatelöömises on edukamad külalised, kes on löönud 49 kolli, mida on 16 võrra rohkem kui seda on suutnud kodumeeskonnad.

Ilmekas oli lõppenud mänguvoor. Tavaliselt hullumeelsete poolehoidjate ees mängiv Dortmundi Borussia kaotas hiirvaiksel staadionil 0 : 1 Müncheni Bayernile, millega viimane astus suure sammu tiitli poole. Tabeli neljas meeskond Levekurseni Bayer korjas koduses kaotusmängus võrgust neli palli ja liiga kolmas tiim RasenBallsport Leipzig ei suutnud enamat väravateta viigist Berliini Herta vastu.

Kuigi klubid usuvad, et ka ilma fännideta on kodumeeskonnal eelis, siis Bundesliga esimesed voorud näitavad, et see edu on kadunud.

Kummalised väravatähistused

Fännide puudumine tuleb kõige paremini välja väravate puhul. Hea näide oli Dortmundi ja Schalke omavaheline matš, kus Erling Braut Haaland viis 29. minutil koduklubi 1 : 0 ette. Ilma fännideta ei tulnud tribüünidelt emotsioone ega väravaga kaasnevat möiret.

Ühise tähistamise asemel moodustasid Haalandi meeskonnakaaslased talle väikese vahemaa tagant kaare ja aplodeerisid, kui ta nurgalipu juures tantsis. 

Berliini Hertha ääremängija Vedad Ibisevic sattus pahameele alla, kui tähistas võidumängus Hoffenheimi üle koos meeskonnakaaslastega. Bosnialane tõdes, et jalgpallurid pole robotid ja nad peavad olema kirglikud.

Freiburgi väravavahi Alexander Schwolowi sõnul võib fännide puudumine olla hoopis eeliseks. "Jalgpall toetub fännidele ja inimestele, keda me erutame," sõnas Schwolow pärast 1: 1 viiki RB Leipzigiga. "Aga samas me suhtlesime platsil rohkem, sest kuuleme üksteist paremini."

Väiksem surve kohtunikele ja vähem venitamist

Võiks arvata, et häälekate fännide puudumine tähendab rahulikumat atmosfääri ja vähem kaartide välgutamist. Bundesligas on selles osas vähe muutunud.

Esimeses mängudevoorus pärast liiga taaskäivitamist näidati mängijatele 24 kollast kaarti, järgmises üks rohkemgi. See arv on üsna sarnane hooaja esimese poolega, kui mängiti veel fännide eest. Ka punaseid kaarte on teenitud korralikult. Selle nädala kolmapäeva viies mängus saadeti platsilt minema neli mängijat.

Pikalt on levinud teooria, et kohtunikud annavad kaarte fännide survel. Hetkel näib, et poolehoidjate puudumine pole vilemeeste otsuseid mõjutanud.

Inglismaa jalgpallispetsialist Gary Lineker tõi välja huvitava seiga, et tänu publiku puudumisele püsib pall märgavalt rohkem mängus. Mehe sõnul julgustavad tavaliselt fännid mängijaid aega raiskama, aga nüüd seda survet pole.

Noormängijate võimalus

Uus olukord julgustab Saksmaa klubisid noori kasutama. Varem sattusid debütandid suure surve alla, sest pidid mängima marulise publiku ees, kes proovisid neid rivist välja lüüa. Uues olukorras seda ohtu enam pole.

Näiteks lasi Leverkuseni Bayer 4 : 1 võidumängus platsile Florian Wirtzi, kes oli debüüdi ajal vaid 17 aasta ja 15 päeva vanune. Bundesliga ajaloos on väljakul käinud vaid kaks temast nooremat mängijat.

Võttes arvesse klubide pika mängupausi, mängijate konditsiooni ja tühjad tribüünid, siis suure tõenäosusega näeme lähikuudel platsil rohkelt verinoori mängijaid.