Henri Toivonen kihutamas 1985. aasta Monte Carlo rallil.Foto: Vida Press
WRC
28. mai 2020, 19:02

Lein: suri kaardilugeja, kes aitas hulljulgel soomlasel tippu rühkida

Endine MM-sarja tasemel kaardilugeja Phil Boland on surnud, kirjutab ajakiri Autosport.

Bolandi rallikarjäär algas 1968. aastal, kui britt istus kordamööda nii roolis kui ka kõrvalistmel. Üheks tema sporditee verstapostiks sai aasta 1978, kui ta sattus Suurbritannia MM-etapi ajal jutustama soomlase Henri Toivoneniga. Boland aitas noorel soomlasel autot putitada ning nad said sõpradeks.

Tutvus viis sinnani, et aasta hiljem toimunud Suurbritannia rallil istuski Boland soomlase kõrvale ja luges talle legendi. Üheskoos näidati korralikku kiirust, näiteks kuuendal kiiruskatsel oldi teised. Kahjuks lõppes ralli katkestamisega, sest Ford Escort RS1800 käigukast ei pidanud vastu.

Hiljem liikus Boland ringradadele, kuhu jäi pidama aastakümneteks. Alates 2012. aastast töötas ta GT Cupi tehnilise koordinaatorina.

Toivonen jõudis oma esimese MM-etapi võiduni 1980. aastal just seal samas Suurbritannias, kus oli aasta varem kihutanud ühes Bolandiga. Andekas ja hulljulge soomlane suri 1986. aastal Korsika rallil toimunud õnnetuse tagajärjel. Pärast tragöödiat tõmmati B-rühma autode kasutamisele joon alla.