Doping.Foto: AFP/Scanpix
Doping
1. juuni 2020, 10:27

Jalgratturitel vesi ahjus? Dopingukütid alustavad Seefeldi materjalide põhjal Tour de France'i proovide järeltestimist

Mullu Seefeldi MMil toimunud politseioperatsioon "Aadrilaskmine" võttis uue pöörde, sest ametnikud alustasid 2016. ja 2017. aasta Tour de France'i dopinguproovide järeltestimist.

Belgia päevaleht Het Nieuwsblad teatas laupäeval, et uurijad leidsid "Aadrilaskmise" materjalidega töötades teavet uue varasemalt avastamatu keelatud aine kohta.

Jalgratturite antidoping (CADF) võtab seetõttu erilise tähelepanu alla 2017. aasta Tour de France'i testid, kust üritatakse USAst pärit ainet leida.

Rahvusvaheline jalgrattaliit pole uudist ametlikult kommenteerinud, kuid CADF kinnitas, et töö käib. "Uuele infole põhinedes oleme tuvastanud olulised proovid ja alustasime nende analüüsimist," kinnitas Jalgratturite antidopingu esindaja. Katsed viiakse läbi Austria asuvas Seibersdorfi ja Saksamaa Kölni laborites.

Suusatamise MMil läbi viidud suuroperatsiooni tagajärjel on juba vahele jäänud mitmed jalgratturid. Kristijan Durašek, Georg Preidler ja Stefan Denifl said nelja aasta pikkused võitluskeelud ning Kristijan Koren, Borut Božič ja Alessandro Petacchi on spordist eemale kaks aastat. 

Kõik eelmainitud on sarnaselt Eesti suusatajate Karel Tammjärve, Algo Kärbi ja Andreas Veerpaluga seotud dopinguarst Mark Schmidtiga, kes viibib vahi all.