Jadon Sancho lõi nädalavahetusel kübaratriki ja avaldas toetust tapetud George Floydile.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
1. juuni 2020, 12:14

7 VÕTIT | Nädalavahetus Saksamaa jalgpallis: toetusavaldused mustanahalistele protestijatele, seljavõidud ja Bayerni seeria jätkumine

Mai keskpaigas koroonapausilt naasnud Saksamaa Bundesligas mängiti nädalavahetusel 29. voor. Õhtuleht võtab kohtumised kokku seitsme küsimuse abil.

Kas Müncheni Bayern on tiitli kindlustanud?

Statistiliselt mitte, aga mängupildi põhjal pole näha, kes neid murda suudaks. Saksamaa esiklubi jätkab peale koroonapausi sealt, kus kevade alguses pooleli jäädi. Peale liiga naasmist on võidetud kõik neli mängu ja viimasest 15s matšis on koperdatud vaid korra, kui lepiti väravateta viiki RB Leipziga. Baierimaa meeskonna viimane kaotus liigas jääb lausa detsembri esimestesse päevadesse.

Muljetavaldav on ka mängupilt, mida peale koroonakriisi näidatakse. Mais toiminud neli kohtumist on võidetetud väravatevahega 13 : 3 ja laupäevases 5 : 0 võidumängus Düsseldorfi Fortuna vastu oli võitja selge juba enne poolajavilet. 

Eraldi peab välja tooma Robert Lewandowski, kes skooris taaskord kahel korral. Poolakas on tänavu Saksamaa kõrgliigas ja Meistrite liigas löönud 33 mänguga 40 väravat ehk on tõusnud tippkaitsjate suurimaks hirmuks.

Kui Bayern on tiitli näiliselt kindlustanud, kas siis on üldse mõtet Bundesligat vaadata?

Ikka, sest Meistrite liiga kohtadele käib väga tasavägine heitlus. Teisel kohal oleval Dortmundi Borussial on 60 punkti ja viiendat positsiooni hoidval RB Leipzigil vaid viis silma vähem. Sealjuures on viimasel 29. vooru mäng veel pidamata. Nende kahe vahele mahuvad Mönchengladbachi Borussia ja Leverkuseni Bayer.

Neljast meeskonnast üks jääb Meistrite liigast ja sellega kaasnevatest kümnetest miljonitest eurodest ilma, mistap võib oodata väga tõsist heitlust hooaja lõpuni.

Kas Dortmundi Borussia igatses vigastatud Erling Braut Haalandit?

Ei. Paderborn seljatati 6 : 1 ja hooaja säravaima mängu tegi noor inglane Jadon Sancho. 20aastane talent on nüüd noorim mängija, kes Bundesliga ajaloos 30 väravani jõudnud. Silmapaistev on ka tema tänavune saldo, sest lisaks 17-le löödud kollile on ta andnud 16 resultatiivset söötu. Esimesed uljad briti lehed on valmis treinud pealkirjad väidetega, et Sancho on uus Messi.

Kas Sancho on uus Messi?

Ei. Neid inglaste hõiskeid ei tasuks liialt tähele panna. Sama jutt oli ka Raheem Sterlingu kohta, Harry Kane pidi juba ammu Ronaldo ja Messi troonilt maha lööma ning Theo Walcott pidi olema uus maapealne jumal. Seda rida võiks jätkata lõputult. Aga samas on Sancho päris äge ja teda ootab ees suur tulevik.

Kas USA rahutused jõudsid ka Euroopa jalgpalli?

Jah. Rekordeid purustanud Sancho paljastas peale skoorimist särgi, kus avaldas toetust tapetud George Floydile.

Ka legendaardse Lilian Thurami poeg Marcus pani peale värava löömist põlve maha. Selleski nähakse protesti USA politseivägivalla vastu.

Kas koroonapausi mõjusid oli veel näha?

Vist küll? Rohkelt räägitakse koduväljakueelise kadumisest ja taaskord suutsid külalised võita kaheksast mängust viies. Paar sarnast vooru veel ja võib rääkida juba statistiliselt päris pädevast valimist.

Milliseid mänge tasuks lähiajal vaadata?

Esmaspäeva õhtul peavad oma 29. vooru matši Köln ja RB Leipzig. Viimasel on iga punkt arvel, kui soovitakse Meistrite liigasse jõuda. Järgmisest voorust on olulisim Leverkuseni ja Bayerni kohtumine. Kui ka seal peaksid külalised taaskord võitma, siis näib Müncheni klubi tiitel juba päris kindel ning jalgpallifännid võivad rahus Hispaania, Inglismaa ja Itaalia liigat ootama jääda.

 
Standings provided by SofaScore LiveScore