Anatli Hovantsev aastal 2004, kui ta oli Eesti koondise peatreener.Foto: MATI HIIS
Doping
5. juuni 2020, 19:03

Endine Venemaa koondise peatreener: terve põlvkond laskesuusatajaid kasvatati keelatud ainete peal üles

Lõppenud hooaja järel Venemaa meeste laskesuusakoondise peatreeneri kohalt taandatud Anatoli Hovantsev osutas avalikult Vene laskesuusatajate räpasele minevikule.

"Alaliit kui ka praegu ametis olevad treenerid lõikavad nende aastate vilju, kui Venemaal oli probleeme dopinguga. Suuri probleeme. Terve generatsioon laskesuusatajaid kasvatati keelatud ainete peal üles," sõnas sajandi alguses Eesti laskesuusakoondistki juhendanud Hovantsev intervjuus sports.ru-le.

Olgu märgitud, et Hovantsevi maine on ses osas puhas. "Süsteemi uuesti ülesehitamine ja tavapäraste meetodite juurde naasmine pole kerge ja kiire," lisas kogenud treener.

Reporter küsis seepeale, kas see tähendab, et venelased ei suuda tippu naasta järgmised kümme aastat. "Miks kümme? Millal oli viimane dopingujuhtum? Viis-kuus aastat tagasi. Olukord liigub tasapisi paremuse suunas, aga tulemused on kehvemad kui vanasti," sõnas Hovantsev.

"Muidugi võib ütelda, et vanasti saavutasid meie laskesuusatajad häid tulemusi, aga nüüd mitte. Aga mida nad saavutasid? Asjaga (dopinguga – M.T.) mitte seotud medalivõitjaid saab üles lugeda ühe käe sõrmedel."

Hovantsevi juttu toetavad ka faktid, sest terve ports Venemaa laskesuusatajaid on ühel või teisel moel dopinguga vahele jäänud.