Gor Mahia jalgpallurid pole viis kuud palka saanud.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
7. juuni 2020, 09:46

Kitsikuses jalgpalliklubi nuiab fännidelt sularaha

Keenia kõigi aegade edukaim jalgpalliklubi Gor Mahia on sattunud nii tõsistesse rahalistesse raskustesse, et palub fännidel oma telefonioperaatorilt teenitud boonuspunktid sularahaks vahetada ja see krabisev klubile annetada.

19kordse Keenia meistri jaoks kiskusid asjad hapuks pärast seda, kui eelmisel aastal lõpetas klubi toetamise kihlvekontor SportPesa. Nii pole mängijatele tänavu viis kuud palka maksud ning klubi jätkamine on sattunud suure löögi alla.

Vähemalt ajutist lahendust loodetakse fännide lojaalsusest. Nimelt on Keenia mobiilisideoperaatoritel kasutusel omalaadne boonuspunktide ehk bongade süsteem, mille kohaselt saab operaatoriga liitunud inimene erinevate teenuste kasutamise eest bongasid. Tavaliselt saab nende eest osta juurde kõneaega või andmemahtu, kuid need on võimalik vahetada ka sularahaks.

"Paljudel inimestel on suured bongareservid, millest nad ise teadlikudki ei ole", selgitas plaani Gor Mahia tegevjuht Ambrose Rachier. "Näiteks mina avastasin, et mul on 80 000 bongat, mis on väärt enam kui 200 eurot. Annetasin selle kohe klubi toetusfondi."

Kuidas fännid üleskutsele reageerivad, näitab aeg. Igal juhul on klubil tuli takus, sest paljud mängijad seisavad silmitsi kodust välja tõstmisega, sest neil pole raha üüri maksmiseks.