Tokmac Nguen (paremal) sai George Floydi toetamise eest Ungari jalgpalliliidult noomituse.Foto: Vida Press
Jalgpall
7. juuni 2020, 13:29

Ungarlased karistasid George Floydi mälestanud jalgpallurit

Kui sportlased üle maailma avaldavad austust politseiniku poolt surnuks lämmatatud mustanahalisele ameeriklasele George Floydile ja liikumisele Black Lives Matter - näiteks Saksamaa Bundesligas laskusid Dortmundi Borussia ja Berliini Hertha mängijad ja ametnikud kohtumise eel selle märgiks ühele põlvele - siis Ungaris sellele kuigi hea pilguga ei vaadata. Nii tehti Ferencvarose ääreründajale Tokmac Nguenile Ungari jalgpalliliidu poolt Floydi toetanud T-särgi ees range noomitus.

Lõuna-Sudaani juurtega, kuid Norra noortekoondiseid esindanud Nguen oli noomitusest šokeeritud, kuid kinnitas, et tema vaateid see ei muuda.

"See oli väga oluline sõnum ja ma jään selle juurde," ütles Nguen, kes kandis mängusärgi all T-särki kirjaga "Õiglus George Floydi eest".

Ta lisas, et teeks seda veel, kuna see on tema jaoks oluline ja puudutab teda isiklikult.

"Minu arvates pole õige, et kui mängin jalgpalli, siis pole mul õigust öelda, mida ma tunnen," lausus 26aastne vutimees. "Kuid nende [Ungari jalgpalliliidu] arvates pead sa mängima vaid jalgpalli, tegema oma tööd ning poliitika osas suu kinni hoidma."

Maalma jalgpalli katusorganistastioon FIFA, kes on hoidnud üldiselt sarnast joont, on praegusel juhul soovitanud rahvuslikel alaliitudel läheneda asjale mõistlikult ning Floydile toetust avaldavaid mängijaid mitte karistada.