Salwa Eid Naser.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
7. juuni 2020, 20:34

SKANDAAL: 400 meetri maailmameister Naser on jätnud tervelt neljal korral dopingukontrolli ilmumata ning oli juba MMi ajal uurimise all

Puhta spordi eest võitlev organisatsioon Athletics Integrity Unit (AIU) andis teada, et mullu Dohas 400 meetri jooksus kõigi aegade kolmanda tulemusega maailmameistriks tulnud Salwa Eid Naser on viimase 12 kuu jooksul jätnud dopingukontrolli ilmumata tervelt neljal korral. Samuti oli ta uurimise all juba MMi ajal: tolleks hetkeks oli ta proovi andmata jätnud kolm korda. 

Hetkel kannab Nigeerias sündinud, kuid Bahreini esindav 22aastane Naser ajutist võistluskeeldu. Kui ta süüdi mõistetakse, võib ta ilma jääda ka MM-kullast, samuti poleks tal sel juhul asja järgmisel aastal toimuvatele Tokyo olümpiamängudele.

AIU teatel jättis sprinter neljandat korda dopinguproovi ilmumata tänavu jaanuaris. Kui sportlane pole 12 kuu jooksul kolmel korral dopinguküttidele kättesaadav, võib teda oodata vähemalt kahe aasta pikkune võistluskeeld. 

Naser võitis mullu Dohas 400 meetri jooksus superajaga 48,14 kulla, edestades kõigi aegade tabelis kuuendaks kerkinud Shaunae Miller-Uibot (48,37). Temast jäävad ettepoole vaid sakslanna Marita Koch (47,60) ja Jarmila Kratochvilova (47,99). Need tulemused pärinevad aga enam kui 30 aasta tagusest ajast ning toonaste sportlaste puhtuse osas lasub suur kahtlus.

Noor veerandmailer ise peab seda, et ta dopinguküttidele kättesaadav pole olnud, normaalseks. Samuti väidab ta kindlalt, et pole keelatud aineid kasutanud. 

"Ma pole kunagi sohki teinud. Ma ei teeks seda kunagi. Puudusin vaid kolmest dopingukontrollist, mis on normaalne. Seda võib kõigiga juhtuda. Ma ei taha, et inimesed satuksid selle pärast segadusse," ütles Naser reedel Instagrami live videos.

Seejuures on mitu Aafrikast pärit Bahreini esindavat sportlast jäänud hiljuti dopinguga vahele. Keenias sündinud takistusjooksja Ruth Jebet kannab 2018. aastast erütropoetiini (EPO) kasutamise eest nelja aasta pikkust võitsluskeeldu. Samuti Keeniast pärit maratonijooksja Eunice Kirwa teenis sama pika keelu mullu.