Täna selgus, et Urmas Sõõrumaa (vasakul) jätkab EOK juhina.Foto: Karli Saul/EOK
Spordivaria
8. juuni 2020, 15:44

Valitsusaeg jätkub: Sõõrumaa valiti taas EOK presidendiks (1)

Eesti olümpiakomitee (EOK) presidendina jätkab Urmas Sõõrumaa, kes sai valimistel 83 häält Tõnu Tõniste 38 vastu.

Asepresidentideks said Erich Teigamägi, kes hakkab hoolitsema eelkõige tippspordiga seotud valdkondade eest ning Toomas Tõnise, kes hoiab korda organisatsioonis ja liikumisharrastajate seas.

„Aitäh Tõnule konkureerimast. Ega sa kuhugi pääse, rahuned veidi maha ja tuled siis mõnda tähtsat valdkonda juhtima. Seekord ei saa olema nii, et täitevkomitee liige süsteemselt ei töötaks. Kui nii läheb, siis aasta pärast saab sellise kellegi teisega asendada. Peaasi, et on tegevus ja seda tehakse armastusega,“ kommenteeris Sõõrumaa.

Eellugu:
Täna toimub Kadrioru staadionil Eesti olümpiakomitee 44. täiskogu, kus valitakse EOK järgmine president, asepresidendid, täitevkomitee ja esindajate kogu liikmed ning kinnitatakse ka 2019. aasta majandusaruanne.  

18. märtsi keskööl läks lukku toetushäälte andmine presidendikandidaatidele. Presidendikandidaadi esitasid EOK 125st liikmest 95, kellest 75 toetas Sõõrumaa ülesseadmist ja 20 Tõnistet.

"Saame omavahel väga ilusti läbi. Võib-olla on valimiskampaania ajal veidi ebamugav, kuna proovid enda häid külgi ning vastaskandidaadi murekohti välja tuua," kirjeldas Tõnu Tõniste valimiste eelses intervjuus suhteid Sõõrumaga. "Usun, et pärast rusikatega vehkimiseks ei lähe. Lõppude lõpuks oleme väljas sama asja eest, milleks on meie spordi edendamine."

Urmas Sõõrumaa võttis kokku viimased neli aastat EOK presidendina. "See andis mulle platvormi vaadata edasi, et Eesti sport saaks astuda järgmisele tasemele. Viimane kriis andis võimaluse spordist ja liikumisest ühiskonnas rääkida, seda peab ära kasutama," sõnas ta.

Urmas Sõõrumaa ja Tõnu Tõniste programmide tutvustus ja kõned

Urmas Sõõrumaa programm baseerub peamiselt sportimisharjumuste kõigile kättesaadavaks tegemisele. Mees tõi tutvustavas kõnes välja, et eesmärgiks on saada ca 100% lapsi klubidesse treenima ja luua kindlustunne tippspordiga tegelemiseks. Lisaks tahab ta sotsiaalministeeriumi juurde luua Tervisekassa, mis moodustaks 10% Haigekassa eelarvest ja oleks otseselt liikumisharrastuste toetamiseks.

Samuti lubab ta viia programmi "Sport koolis" valikainena kooliprogrammi lahutamatuks osaks. Asja suurem mõte on elukestvate liikumisharjumuste omandamine.

Sõõrumaa sõnul on siht, et 10-15 aasta pärast oleks Eesti spordis 100 miljonit eurot lisaraha. Tippspordi eelarve peaks 2028. aastaks olema praeguse 3 miljoni asemel 15-20 miljonit eurot aastas.

"Ajakirjanikud keeravad asjad sinna, kus neid kätte ei saa," vastas Sõõrumaa Gerd Kanteri küsimusele, miks ta loobus valimise eel debattidest. "Igal pealkiri, mida nad kirjutavad, on minu nimega seotud. Parem räägin nendega üks-ühele, selline see olukord on."

Tõnu Tõniste tõi välja, et EOK asepresidendina on ta süsteemi juurde toonud 100 uut talenti. Temagi leiab, et noored tuleb spordi juurde tuua juba varases eas, sealjuures peaks kehalise kasvatuse tundides olema kodused tööd.

Tõnu Tõniste Foto: Karli Saul/EOK

"Tuleb jätkata Team Estonia edasiarendamist. Kriis süvendas veendumust, et see peab olema rahastatud riiklikult," lausus ta. Samuti toonitas Tõniste, et treenerite palgad peab võrdsustama pedagoogide keskmise palgaga.

"Ei dopingule, ei kokkuleppemängudele, ei tagatoakokkutulekutele," näitas Tõniste ekraanile ja ütles, et aus sport on ainuke võimalus. 

"Suured lubadused kõlavad kenasti, aga ilma teostuseta on need vaid numbrid," tõdes Tõniste ja lubas realistlikke finantsplaane. "Spordile suunatud summa kultuuriministeeriumist peab kasvama ja erasponsorite toetus kahekordistuma."

Ajakava:

12.45 Ülekande algus
13.00 Täiskogu avamine
13.03 Täiskogu sissejuhatus, päevakorrapunktide ja kodukorra tutvustus
13.10 Majandusaasta aruande tutvustus ja kinnitamine
13.30 Presidendikandidaatide sissejuhatus
13.40 Urmas Sõõrumaa programmi tutvustus ja kõne
14.10 Tõnu Tõniste programmi tutvustus ja kõne
14.40–15.30 Häälte lugemine
15.30 EOK presidendi väljakuulutamine, presidendi kõne
15.40 EOK Täitevkomitee hääletamine
15.40–16.40 Häälte lugemine
16.40 EOK uue täitevkomitee väljakuulutamine
17.00 Ülekande lõpp