Pilt pole uudisega seotud.Foto: PA Images / Scanpix
Doping
9. juuni 2020, 08:35

Dopinguga hobuse surma põhjustanud Araabia šeik sai rekordpika võistluskeelu

Rahvusvaheline ratsaspordiföderatsioon (FEI) määras Araabia Ühendemiraatidest pärit ratsutajale šeik Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimile rekordilise 20aastase võistluskeelu, sest ta süstis hobusele keelatud aineid, mis lõppesid looma surmaga. 

Tema ratsu Castlebar Contraband tuli magama panna pärast 2016. aasta oktoobris saadud lahtist jalaluumurdu. Lahkamine tuvastas, et hobusele oli süstitud Xylazine'i, mida kasutatakse rahusti, valuvaigisti ja lihase lõdvestajana, kuid see on võistlustel keelatud, vahendab Inside the Games.

FEI veterinaariadirektor Göran Akerström sõnas, et nimetatud aine suurendas katastroofilise vigastuse riski.

Raport paljastab, et hobust oli hiljuti mitmesse kohta süstitud ning tema närve oli blokeeritud nii treeningul ning enne kui ka pärast võistlust.

"Valuaistingute blokeerimine koos osteoartriidiga tõid tulemuseks stressimurdudega, mis päädisid katastroofilise vigastusega," sõnas FEI tribunal.

Al Qasimi väitid, et Xylazine'i kasutati eutanaasia ajal, kuid FEI tribunal lükkas tolle väite ümber. 

Ratsutaja sai 20aastase võistluskeelu, mis on FEI ajaloo kõige karmim karistus. Neist 18 aastat tuli hobuse kuritarvitamise ja kaks aastat meditsiinireeglite rikkumise eest. Al Qasimi saab taas võistelda 2040. aasta 28. mail. Lisaks peab ta tasuma 29 500 eurot trahviks ja menetluskulude katteks.

"See on suur võit hobuste heaolu nimel ja dopinguvastases võitluses," ütles FEI õigusdirektor Mikael Rentsch. "See oli traagiline juhtum, milles hobune kaotas elu, sest ta valuaistinguid blokeeriti. Kahtlustasime juba mõnda aega, et sellised asjad toimuvad, kuid see on esimene vettpidav tõend."