Annimari Korte.Foto: Reuters/Scanpix
Kergejõustik
9. juuni 2020, 17:48

HUVITAV: kas tõkkejooksust saab Soome uus trumpala? Korte jooksis maailma hooaja tippmargi

Soome kergejõustiku visiitkaart on olnud meeste odavise, kuid kahel viimasel hooajal on jõuliselt esile kerkinud naistõkkejooksjad.

Meie põhjanaabrid usuvad, et Annimari Korte võib tõusta Euroopa parimaks tõkkesprinteriks. Tänavust hooaeg alustas ta eelmisel nädalal tormihoiatusega, läbides pühapäeval Lahtis 100 m tõkkeid maailma hooaja tipptulemusega 12,84.

Mullu parandas Korte oma tippmarki rohkem kui nelja kümnendiku võrra ja püstitas Soome rekordi 12,72. Nüüd oli ta hooaja avastardil vaid 12 sajandikku aeglasem.

Ajalehe Ilta-Sanomat kergejõustikuekspert Lauri Hollo nentis, et Soome rekord paraneb sel suvel kindlasti, kui Korte püsib terve.

32aastase sportlase eesmärk on 12,5 sekundi piiri alistamine. Eelmisel hooajal suutsid seda kogu maailmas vaid üheksa naist ja nende hulgas polnud ühtegi eurooplast.

Maailmajao edetabelis edestasid Kortet ainult hollandlanna Nadine Visser ja valgevenelanna Elvira Herman, kelle tulemused olid vastavalt 12,62 ja 12,70.

Alla 12,60 joostakse Euroopas üliharva. Viimase nelja aasta jooksul on seda suutnud ainult valgevenelanna Alina Talai. Viimati oli ta nii väle kaks suve tagasi, kui püstitas Valgevene rekordi 12,41.

Naiste tõkkesprindist on saanud Soome kergejõustiku kroonijuveel. Mullu näitas paremuselt teist aega Reetta Hurske (12,78) ja edetabeli kolmanda kohaga pidi leppima Soome eksrekordiomanik Nooralotta Neziri (12,89).