Kein Einaste.Foto: Aldo Luud
Talisport
10. juuni 2020, 13:03

Kein Einaste meenutas, kuidas teda dopingupatuseks peeti: see polnud meeldiv hetk

Ajaleht Blick tegi portreeloo Šveitsi murdmaasuusakoondise peatreenerist Kein Einastest. Intervjuu käigus peatuti ka eestlase kahtlastel verenäitudel.

Kein Einaste hemoglobiininäit ütletas 2010. aasta lõpus Rahvusvahelise suusaliidu (FIS) lubatud piirmäära, mistap pidi ta Tour de Skist eemale jääma.

"Mul on veres alati olnud loomulikult kõrge hemoglobiinitase. Ma ei pööranud Tour de Skiks valmistudes sellele piisavalt tähelepanu ja näit läks liiga kõrgeks. Mõistagi olin kurb. See polnud meeldiv hetk, aga midagi enamat seal polnud," sõnas sellest aastast Šveitsi A-koondise peatreener.

"Doping on ja jääb minu põhimõtetega vastuollu. Usun, et head esitused tulevad raske töö tulemusena," lausus Einaste, kelle sõnul võeti teema üles ka 2018. aastal tööintervjuus Šveitsi suusaliiduga.

Seda kinnitab ka riigi edukaim murdmaasuusataja Dario Cologna. "Rääksime sellest. See tuli teemaks kaks aasta tagasi, kui ta Rootsist Šveitsi tuli," ütles neljakordne olümpiavõitja, kelle sõnul on ka nende koondises sportlasi, kes on hädas tavapärasest kõrgemate hemoglobiininäitudega. "Tänapäeval pole see tänu verepassile enam probleem," lisas ta.

Mida on Einastel neljakordsele olümpiavõitjale Colognale õpetada? "Olen seda küsimust oodanud," tõdes eestlane. "Aga ka jalgpallis ei ole head mängijad automaatselt head treenerid. Ja vastupidi."

Cologna ja Einaste sõnul said nad kiiresti hea kontakti, ehkki sportlastena nad karjääris kokku ei puutunud. "Usun, et rääkisime esimest korda siis, kui alustasin Šveitsis treeneritööd. Aga me ei rääkinud MK-etappidel," meenutas Einaste ja lisas naerdes. "Kui ma üle finišijoone jõudsin, siis ta oli tavaliselt juba ammu dušši all."