NFLi meeskonna Dallas Cowboys mängijad 2017. aastal. Toona kaasnes hümni ajal põlvitamisega rahatrahv, kuid uuest hooajast on see lubatud.Foto: AFP/Scanpix
Spordivaria
15. juuni 2020, 10:44

Donald Trump ähvardab spordivaatamise lõpetada, kui mängijad hümni ajal põlvitavad

USA president Donald Trump kirjutas sotsiaalmeedias, et lõpetab spordivaatamise, kui mängijad USA hümni ajal protestiks põlvitavad.

Trump vastas oma partei kongressiesindaja Matt Gaezi sotsiaalmeedias saadetud kirjale. Gaez ütles, et tema arvates oleks parem, kui USAs poleks üldse jalgpallimeeskondi, kui nad keelduvad riigihümni ajal püsti seismisest. "Ma ei kavatse enam väga vaadata," leidis ka riigi president.

Möödunud neljapäeval teatas USA jalgpalliliit, et nad lubavad mängijatel riigi hümni ajal põlvitada. Sama lükke tegi ka jalgpalliliiga NFL.

"NFL mõistab hukka rassismi ja mustanahaliste inimeste süstemaatiliselt rõhumise. Tegime vea, sest me ei kuulanud varasemalt mängijad, ning julgustame neid kõigest rääkima ja rahumeelselt protestima," seisis liiga pressiteates.

"Tundub, et NFL läheb samas suunas ja ma ei kavatse seda vaadata," kommenteeris Trump, et tema liigade lähenemist heaks ei kiida. Hümni ajal põlvitamine muutus taas aktuaalseks pärast laialdasi rassismivastaseid meeleavaldusi. Sellega soovitakse pöörata tähelepanu politseivägivalla ohvritele.

Antud protesti tõi sporti NFLi mängija Colin Kaepernick ja see tekitas ühiskonnas suure arutelu, kas hümni ajal põlvitamine on aktsepteeritav. Toona otsustasid liigad mängijaid karistada, kuid uuest hooajast seda enam ei tehta.