NBA täht Russell Westbrook meeleavalduselFoto: AP/Scanpix
Korvpall
15. juuni 2020, 11:06

NBA mängijad kaotavad hooaja tühistamise korral 1,2 miljardit dollarit

NBA kavatseb 31. juulil Orlandos hooaja taaskäivitada, kuid senini pole selge, kas kõik mängijad soovivad tagasi platsile joosta. Kui NBA plaan kukub läbi, siis kaotavad korvpallurid väga olulise osa sissetulekutest.

USA ühe hinnatuima spordiajakirjaniku Adrian Wojnarowski sõnul kaotavad mängijad hooaja katkestamise korral kokku 1,2 miljardit dollarit. 300 miljonit sellest on palk, millest korvpallurid on juba ilma jäänud. Kui hooaeg ei jätku, siis jääb saamata lisaks veel veerand aastapalgast ja muud tulud.

Mitmed korvpallurid on öeldnud, et nad ei soovi sel suvel edasi mängida. Bostoni Celticsi keskmängija Enes Kanter ütles konkreetselt, et tema naaseb platsile siis, kui on saadaval koroonaviiruse vaktsiin. Kuid küsimus pole ainult nakkushaiguses.

Pärast George Floydi mõrvamist liitusid paljud NBA mängijad, sealhulgas liiga superstaarid, USA massiprotestidega. Wojnarowski sõnul on korvpallurite seas tekkinud mure, et liiga käivitumise korral nihkuks avalikkuse tähelepanu protestidelt mängudele.

Anonüümseks jäänud mängija ütles USA spordiportaalile ESPN, et praegu on aeg, kus peaks keskenduma kogukondades toimuvale. "Kui hakkame taas korvpalli mängima, räägitakse uudistes süsteemse rassismi asemel eilse õhtu matšidest. Me küsime endalt, kus ja kuidas saaksime kõige suuremat mõju avaldada."

Kolmas probleem on NBA hooajaga kaasnevad väga karmid tervisenõuded. Plaani põhjal elavad mängijad hooaja lõpus Orlandos, kus neil puuduks võimalus näha pereliikmeid ja tuttavaid. "Ka vaimne tervis on osa arutelust," tõdes mängija.