Christian Coleman tähistamas Doha MMi kuldmedalitFoto: PA/Scanpix
Doping
17. juuni 2020, 09:24

PAHANDUS! 100 meetri jooksu valitsevat maailmameistrit ähvardab kaheaastane võistluskeeld

100 meetri sprindi valitsev maailmameister Christian Coleman on sattunud dopingureeglite rikkumise tõttu pahandustesse. Mees võib saada võistluskeelu, sest polnud eelmise aasta detsembris dopinguküttidele kättesaadav.

Christian Colemani sõnul üritavad võimud teda tahtlikult põlvili suruda. "Tahaksin kõigile teada anda olukorrast, kus praegu olen. Mõni päev tagasi tegi AIU (puhta spordi eest võitlev organisatsioon Athletics Integrity Unit) otsuse, et jäin 9. detsembril 2019. aastal testile ilmumata," kirjutas 24aastane atleet avalduses.

"See võib viia selleni, et mul keelatakse võistelda enam kui aasta tagasi aset leidnud rikkumiste pärast," jätkas ta ja lisas, et on otsust juba kuuel korral vaidlustanud. WADA (maailma antidopingu agentuur) reeglite kohaselt võib sportlast karistada kuni kaheaastase võistluskeeluga, kui ta testile ei ilmu.

Kui Colemani mõistetakse süüdi, siis jääks tal võistluskeelu tõttu vahele ka järgmisel aastal toimuv Tokyo olümpia. Sprinteri sõnul dopingukütid kiusavad teda.

"Arvan, et 9. detsembri juhtum oli tahtlik katse mind proovile panna. Ärge öelge, et jätsin testile tulemata, kui hiilite minu teadmata mu ukse taha," lausus Coleman. Tema sõnul käisid testijad tal külas, kui ta ostis lähedalasuvas kaubanduskeskuses jõulukinke. Mehe sõnul on tal alles ka kviitungid, millega saab öeldut tõestada.

"Olin proovi andmiseks valmis ja kui oleksin saanud telefonikõne, siis anduks testi ja oleksin oma õhtut jätkanud," ütles ta. Dopinguküttide sõnul koputas testija iga 10 minuti tagant Colemani uksele ja sprinterile üritati ka helistada.

Colemani sõnul saabusid ametnikud tagasi kaks päeva hiljem. "Mind on pärast seda mitu korda testitud, isegi karantiini ajal. Kuid sellel pole muidugi mingit tähtsust, sest ma pole kunagi keelatud aineid kasutanud," kinnitas Coleman.

See pole Colemani karjääris esimene sarnane juhtum, sest 2018. ja 2019. hooajal oli ta aasta jooksul kolmel korral dopinguküttidele kättesaamatu. Ta oli jätnud oma õige asukoha kirja panemata või viibis tegelikult teises kohas. Sellisel puhul võib sportlast karistada kuni kaheaastase võistluskeeluga.

Toona teatas USA antidopingu agentuur, et rikkumised ei toiminud siiski ühe aasta vältel, vaid pikema aja ehk 14 kuu jooksul. Sestap pääses Coleman karistusest ja võis muretult Dohas startida, kus ta tuli ajaga 9.76 100 meetri jooksus maailmameistriks.

Selline ostus ei meeldi paljudele Colemani rivaalidele ja endistele tippsportlastele. "12-kuine periood võidakse WADA heakskiidul muuta 14 kuu pikkuseks. Pole hullu. See on uskumatu," säutsus twitteris 2007. aasta MMil 10 000 m jooksus pronksi võitnud ameeriklanna Kara Goucher