Nõmme Kalju vs. Paide Linnameeskond 0 : 1Foto: Stanislav Moškov
Jalgpall
17. juuni 2020, 21:56

7 VÕTIT | GALERII | VIDEO | „Kõva mäng pealtvaatajate jaoks. Kahju, et neid ei ole.“

Paide jalgpalliklubi sõitis Hiiu staadionile külla Nõmme Kaljule ja teenis Kristofer Pihti värava toel 1 : 0 võidu. „Kõva mäng pealtvaatajate jaoks. Kahju, et neid ei ole,“ tõdes Paide peatreener Vjatšeslav Zahovaiko pärast matši. Õhtuleht võtab põneva kohtumise kokku seitsme võtmeküsimuse abil.
Vjatšeslav Zahovaiko. Foto: Stanislav Moškov

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Nooruslik säde. Võiduvärava löönud Kristofer Piht sai talle antud ülesannetega suurepäraselt hakkama. Ta töötles vastaste kaitsjaid ja võitles iga viimase kui palli eest kogu hingest. Lõpuks sundiski 19aastane Piht vastaste kaitseliini eksima. Noor kutt tegi ülisüdi etteaste ja vääris võiduväravat.

2. Kas Paides on tšempioni materjali?

Jah. Kui ajakirjanikest paari meetri kaugusel lükkab söötu kolmnurk, mille moodustavad Siim Luts, Andre Frolov ja Karl Mööl, siis on see Eesti meistriliiga mõistes ikka päris muljetavaldav vaatepilt. Selliseid triangleid näeb meie maal harva, kuid ka ülejäänud sats ei lange eriti ansamblist välja. Kaitseliinis tekivad kohati küll augud, kuid kui Paide suudab oma trumbid välja mängida, siis traageldatakse lekked kinni.

Enim avaldas muljet Paide mitmekülgsus. Hiiule tulla on väga keeruline ülesanne ning ühe kindla valemiga ei pruugi siit võitu saada. Aga Paidel oli mitu plaani: lühikesed ja teravad söödud läbi äärte ning pikad pallid üksiku ründaja Kristofer Pihti suunas. Ohtlikke olukordi tuli rohkem kiirete ja osavate ääremängijate pealt, kuid väravani jõuti üsna lihtsa pika söödu abil. Paide ei võtnud plaani B kasutusele alles siis, kui plaan A ebaõnnestus. Nad lasid A ja B korraga käiku.

Paide Linnameeskond. Foto: Stanislav Moškov

3. Kus paiknes Kalju mängu kõige suurem rike?

Keskendumises. Võitlusvaim on olemas, oskused samuti. Aga sisse tuleb liiga palju lihtsaid apse. Peatreener Marko Kristal kinnitas pärast matši, et ta on trennis näinud: mehed oskavad sööta küll! Kuid täna seda eriti näha polnud... Mõnel korral jõuti ka Paide väravale üsna lähedale, kuid siis jäi puudu löögitäpsusest. Pole kahtlustki, et Kalju mehed oskavad tegelikult paremini söötu lükata, kuid seekord tundus, et puudu jäigi keskendusmisest. 

4. Kes oli platsi parim?

Siim Luts. Härra näitas midagi tippvormi sarnast. Ning kui Luts on vormis, siis kuulub ta Eesti parimate jalgpallurite sekka. Ta võib olla veidi nagu Arjen Robben: kõik ju teavad, et Luts võtab vasakule jalale, aga ometi on palli kätte saamine üliraske. Loogikat arvestades peaks Luts suvel piiri taha kolima, kuid paistab, et mees naudib ka Paides mängimist täiel rinnal.

Tõsi, veidi kummaline on valida mängu parimaks mees, kes lõi penalti vastu väravavahti. Kuid seekord paneme selle koha pealt silma kinni.

Siim Luts eksis penaltil, kuid säras ülejäänud aja. Foto: Stanislav Moškov

5. Mida peavad meeskonnad järgmis(t)eks matši(de)ks esmajoones parandama?

Paide ei tohiks liiga sügavale kaitsesse vajuda. Teisel poolajal langeti tunduvalt madalamale kui esimesel kolmveerandtunnil ja kohe oli näha, et keskeestlaste elu läks keerulisemaks. Nende trump on palli hoidmine ja ründamine.

Kaljult tahaks näha pikemat palli kontrollimist ja mõtestatud rünnakute lahendusi. Kohati minnakse ehk liiga lihtsa vastupanu teed: pall kiirelt ette, kus järgneb võitlus palli pärast. Selles tiimis on rohkem klassi, mis omakorda annaks võimaluse mitmekülgsemalt palli vallata ja vastaseid üllatada.

 
 

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Kalju peatreener Marko Kristal: „Me ei suutnud luua momente. Kui keskkaitsjale on antud konkreetne ülesanne jälgida üht ründajat ja ta laseb tal keskväljal ära joosta ning peale lüüa... Niimoodi ei saagi mänge võita. Kui vaadata, kui palju teeme söödupraaki ja kui palju pall ette pidama jääb, siis nii lihtsalt ei saa! Mängijates on kvaliteet olemas, aga see peab sealt välja tulema. Kui küsida, kas see tulemus oli õiglane... Ju siis oli! Järgmise mängu eel peame keskenduma sellele, et toimiksid kõige elementaarsemad jalgpalliasjad. Nad suudavad sööta küll, olen seda trennis näinud.“

Paide peatreener Vjatšeslav Zahovaiko: „Olime mänguks hästi valmis. Väga hea esimene poolaeg, väga-väga hea teine poolaeg. Viis pluss! Teisel poolajal meie ülemised mängijad väsisid ja ei saanud pressingut enam käima. Kalju hakkas meie liini ette pikki palle panema ja mäng püsis võitluslikuna. See oli hea kogemus ja saime hakkama! Varem valmistas füüsiline mäng meile muret, aga täna saime hästi hakkama.

Kristofer realiseeris hästi. See oli osa meie plaanist: nende keskkaitsjad on aeglasemad, meie ründajad on kiiremad! Pidime kiiruse enda kasuks pöörama. Ta oli mehine ja mõnus tipuründaja, kes võimutses selles duellis. Pall läks küll ebamugava nurga alla, kuid ta suutis ikkagi ette posti lüüa. Tuleb kiita, väga hästi tehtud!“

7. Mis saab edasi?

Kõigepealt tuleb muidugi jaanipäev. Seejärel sõidab Nõmme Kalju külla Tartu Tammekale (26.06), Paide võõrustab Tallinna JK Legionit (27.06). Mõlemad lähevad kolme punkti järgi, vähemaga ei saa leppida.

Kalju vs. Paide. Foto: Stanislav Moškov