Näide sportlase A- ja B-proovist.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
19. juuni 2020, 13:19

FISi dopinguproovide arv kahanes koroonaviiruse tõttu 90%. Kläbo: tuleb lihtsalt loota inimeste aususele

Rahvusvaheline suusaliit (FIS) tegi tänavu märtsi, aprilli ja mai jooksul kokku ligi 90% vähem dopinguproove kui aasta varem samal perioodil.

Möödunud aastal võttis FIS kevadkuude jooksul 299 võistlusvälist dopinguproovi (kõikide enda egiidi all olevate spordialade peale kokku). Tänavu oli vastav arv koroonaviiruse pandeemia tõttu kõigest 38 ehk langus oli ligi 90%, kirjutab Norra rahvusringhääling.

"Peame lihtsalt lootma ja pöialt hoidma, et inimesed suudavad õigesti käituda," sõnas lõppenud murdmaasuusatamise MK-hooajal teise koha saanud norralane Johannes Hösflot Kläbo, kes on üks neist, keda on pandeemia ajal testitud.

Seevastu Therese Johaugi, kes on juba kandnud dopingu tarvitamise tõttu võistluskeeldu, uksele polnud nädala aja taguse seisuga koputanud ükski dopingukütt.

"Ajad on erilised, kuid on selge, et nii madal arv pole hea," sõnas Johaug NRK-le. "Saame vaid loota, et dopingukütid saavad oma süsteemi uuesti tööle."

Laskesuusatamises langes dopinguproovide arv 515 pealt 146-le ehk ligi 72%.

Norralane Vetle Sjastad Christiansen kardab, et mõni sportlane manustab seetõttu keelatud aineid. "Igas ühiskonna vallas leidub inimesi, kes tahavad nõrkadest regulatsioonidest kasu lõigata. Seega näeb mõni ilmselt oma võimalust natuke sohki teha. Me ei peaks olema nii naiivsed, et uskuda, et laskesuusamises pole sulisid."