Sven Arne Hansen.Foto: Scanpix
Kergejõustik
21. juuni 2020, 10:05

Suri Euroopa Kergejõustikuliidu president

Laupäeval suri Euroopa Kergejõustikuliidu president Svein Arne Hansen.

Norralane, kes oli 74aastane, sai märtsi keskel südamerabanduse, mille järel toimetati ta haiglasse. Infarktist tal paraku taastuda ei õnnestunud.

Hansen sündis 1946. aastal Norras Bydgöi poolsaarel ning tegeles lapsepõlve jooksul mitmete spordialadega. 17aastasena asutas ta jäähokiklubi. 

Ülikoolis lõpetas norralane matemaatika eriala, mille järel asus tööle kergejõustikukohtunikuna. 1972. aastal avanes tal võimalus asendada Bisletti Mängude korraldajat, kes oli õnnetul kombel odaga pihta saanud. Seejärel töötas Hansen mitu aastat abilisena, 1985. aastal sai temast võistluse direktor. Sel ametikohal töötas ta 24 aastat ning tolle perioodi sees kuulusid Bisletti Mängud nii IAAFi Grand Prix', Golden Fouri kui ka Kuldliiga kavva. Tänapäeval toimub võistlus Teemantliiga raames.

Svein Arne Hansen (vasakul) ja Karsten Warholm mullu Tallinnas, kus kuulutati pidulikul galal välja Euroopa parimad kergejõustiklased. Foto: Erki Pärnaku

Hansen oli 2003. - 2005. aastani Norra kergejõustikuliidu president. 2007. aastal valiti ta Euroopa Kergejõustikuliidu asepresidendiks, kaheksa aastat hiljem presidendiks. Ametiaja vältel oli norralane alati avatud uutele mõtetele, samal ajal 2018. aastal toimunud Berliini EMi võib pidada väga edukaks. 

"Julgen öelda, et kõik, kes Berliinis meie kergejõustiku Euroopa meistrivõistlustel osalesid, või jälgisid üritust meedia kaudu, olid teadlikud, et nende päevade jooksul toimus midagi erilist. Paljud, nende seas ka mina, on öelnud, et Berliin oli Euroopa kergejõustiku aegade parim üritus. Võime ehk öelda, et kergejõustik on jõudnud uue hiilgeaja algusesse. Peame veel palju tööd tegema ja kõrgemale jõudma, kuid olen optimist. Olema maailma parim spordiala," lausus Hansen eelmisel aastal.

Hansen võitles oma ametiaja jooksul puhta spordi eest ning pooldas eluaegseid võistluskeeldusid dopingu tarvitamise eest.

Norralast jääb mäletama Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (WA) president Sebastian Coe. 

"Kaotasin täna [eile] oma ühe lähedaseima sõbra. Oleme üksteist 43 aastat tundnud. Kuid lisaks tema perekonnale hakkavad tast puudust tundma mitmete põlvkondade sportlased, kel ta aitas kõrgemale tasemele jõuda. Meie sügav kaastunne läheb tema perekonnale ja Euroopa Kergejõustikuliidule, kes kaotas täna väga populaarse ja tugeva presidendi," vahendas Coe sõnu WA.