Alex Zanardi Foto: IPA/Scanpix
Spordivaria
22. juuni 2020, 15:03

Endine vormel-1 piloot ja neljakordne OM-kuld sõitis võitlustel veoauto ette ja on haiglas kriitilises seisus

Vägeva võitlejahinge poolest tuntud Itaalia spordikuulsus Alex Zanardi sattus reedel Toskaanas peetud rattavõistlusel hirmsasse õnnetusse ning lebab väga raskes seisus haiglas.

Zanardi tiirles vormel-1 karussellis aastatel 1991-1994 ning episoodiliselt ka aastal 1999., kuid kogu karjääri jooksul õnnestus tal teenida vaid üks punkt.

Vormel-1 sarjast liikus ta edasi teistesse mootorispordisarjadesse, kuid 2001. aastal sattus ta CART sarja osavõistlusel raskesse avariisse, mille järel tuli mehe mõlemad jalad amputeerida. Hoolimata raskest puudest ei pööranud Zanardi spordile selga ning naasis juba kaks aastat hiljem Touring Car Championshipi, mille maailmasarjas õnnestus tal aastatel 2005-2009 saada neli etapivõitu.

Lisaks hakkas Zanardi tegelema parasportlastele mõeldud käsijalgratastega ning tegi seda äärmiselt edukalt. Londoni olümpiamängudel 2012. aastal võitis ta kaks kulda ja ühe hõbeda ning täpselt sama saagi sai ta neli aastat hiljem Rios. Lisaks on ta 12kordne maailmameister.

Terve Itaalia elab Zanardi võitlusele kaasa. Peaminister Giusseppe Conti kirjutas Twitteris: „Võta viimsed varud kokku, Alex Zanardi, ära anna alla. Terve Itaalia võitleb koos sinuga!“