Erki NoolFoto: Stanislav Moshkov
Kergejõustik
25. juuni 2020, 11:40

Iltalehti põhjalik lugu juubilar Erki Noolest: jälitav KGB, probleemid Soome turvameestega ja ehitajast abimees

Sydney olümpiavõitja Erki Nool tähistab täna oma 50. juubelit. Põhjanaabrite ajaleht Iltalehti meenutab kuidas ta karjääri alguses Soome ehitajalt Kari Koivulalt tuge sai ja kuidas KGB teda jälitas.

Erki Nool kohtus Tamperest pärit ehitaja Kari Koivulaga 1988. aastal Sotšis treenides, kui laagris olnud eestlane oli temaga samas hotellis. “Eestlased olid meist, soomlastest, väga huvitatud. Nad rääkisid soome keelt ja valetasid meile oma kohutavalt kõvade kergejõustiku tulemuste kohta,” lausus Koivula.

Musta mere ääres puhanud soomlane meenutas, et oli ostnud turult kaks kilpkonna. "Näljane Erki tuli meie tuppa ja küsis luba ning sõi siis ära kilpkonnadele mõeldud salati ja suure juustutüki."

Kui soomlaste ja eestlaste teed lahku läksid, vahetati telefoninumbreid ja aadresse. 1989. aastal pääses Nool esimest korda Soome treening- ja võistlusreisile. “See oli vinge tunne, kui Georg Ots sadamast välja sõitis. Olime venelastest vabad. Soomes tundus taevas justkui lähemal olevat. See oli minu karjääri üks emotsionaalsemaid hetki,” meenutas Erki Nool telefonitsi Iltalehtile.

Noole sõnul nad polnud laevareisil siiski päris vabad. "Meid jälgis üks vanem mees. Ilmselt oli ta KGB-st," ütles ta.

Soomes võttis Nool Koivulaga ühendust ja läks talle külla. Kaubamaja külastades jäid eestlasele silma ilusad Reeboki jooksujalatsid, kuid taskus oli tal vaid peotäis rublasid. Koivula heitis pilgu eestlase jalatsitele ja palus seejärel müüjal Reebokid kotti pakkida. Nool nuttis rõõmust, sest ei pidanud enam kõndima räbaldunud vene kingades.

1990ndatel naasis Nool mitmel korral Tamperesse. “Toona ei osanud ette kujutada, et reisida saab kajutis. See oli eestlaste jaoks luksus. Magati koridorides ja järgmisel päeval võisteldi või treeniti. Riigi majandus oli halvas seisus,” märkis Nool.

Eestlase teiseks koduks saigi Koivula pere 99-ruutmeetrine korter. “Ma sain hommikul jogurtit. See oli maiuspala, sest seda meil Eestis polnud. Kari ütles alati, et sööv poiss kasvab,” jätkas ta.

Koivula viis hommikuti Noole ja tema pikaajalise treeningpartneri, 400 meetri jooksja Aivar Ojastu Tampere ja Pirkkala piiril asuvasse Pirkkahalli, kust poisid tulid bussiga tagasi

“Erki oli väga korrapärane ja äärmiselt viisakas. Koivula hoolitses Erki asjade eest, kuid ei kasutanud teda mingil moel ära. Ta tahtis lihtsalt aidata,” kirjeldas Tampereen Pyrinto tegevdirektor Jarmo Hakanen.

Soomes teenis Nool ka oma elu esimesed auhinnarahad - sadu markasid. Kui spordiringkondades vaadati eestlasele alt üles, siis Tampere poodides see nii ei olnud. “Eestlasi peeti tol ajal varastaks. Ka kaupluste turvamehed süüdistasid Erkit paar korda,” tõdes Koivula.

1992. aastal täitus Erki Noole suur unistus ja ta pääses Barcelona olümpiale. “Erki oli alati spordile väga keskendunud. Teised poisid, kes temaga Tamperet külastasid, käisid aeg-ajalt meelt lahutamas,” meenutas Koivula, et Noole edu polnud üllatus.

1990ndate keskel tõusis Erki Nool kümnevõistluses maailma tippu, kuid suviti käis ta ikkagi Soomes võistlemas. Baasiks kujunes Koivula Tamperes 60 kilomeetri kaugusel asuv suvila. “Õppisin sauna võtma ja peale leili sinepiga vorsti sööma,” naeris Nool.

Samuti hankis Nool Soomest varustust. “Ta vedas teibaid auto katusel. Erki esimene auto 90ndate keskel oli tagasihoidlik Hyundai,” vahendas Koivula. 2000. aastal võitis eestlane Sydneys olümpiakulla, millega tõusis rahvuskangelaseks.

“Eestis tundsid kõik Erkit. Tallinna restoranis ütlesin naljatades ettekandjale, et meil pole rahakotte kaasas ja võime arve tasumiseks nõusid pesta. Ettekandja sõnas seepeale, et Erki ei pea selles restoranis nõusid pesema ning saab söögi tasuta,” ütles Koivula, kes külastas Tallinnas korduvalt eestlasest.

2007. aastal valiti Nool riigikokku. Koivula sõnul eestlane peale seda natuke muutus, kuid jäi siiski toredaks ja tagasihoidlikuks. Viimati kohtusid mehed 2018. aasta suvel. “Mul on Karist ja Soomest väga soojad mälestused. Olen talle väga tänulik,” sõnas olümpiavõitja.

Mis pani aga Tampere ehitajat aitama endast 22 aastat nooremat Eesti sportlast? "Miks ma poleks pidanud aitama? Meil oli kodus ruumi ning liha, kartul, leib ja jogurt ei maksnud eriti palju," vastas Koivula.