Liverpool kindlustas tiitli neljapäeva õhtul, kui Manchester City kaotas võõral väljakul Chelsea'ile. Koroonakriisi ajal on staadionid tühjad ning fännid jälgivad vutti kodudes.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
26. juuni 2020, 00:09

GALERII | 30 aastat kestnud valu lõppes vägeva triumfiga: Liverpool on Inglismaa tšempion!

Liverpooli jalgpalliklubi on taas Inglismaa meister! 30 aastat ootust lõppes neljapäeva hilisõhtul, kui Liverpooli lähim jälitaja Manchester City ei saanud võõrsil jagu Chelsea'ist (1 : 2 kaotus), mis ühtlasi tähendas, et neil kadus ka teoreetiline võimalus esikohale tõusta. Liverpooli triumfi vägevust tõestab fakt, et Premier League'is jääb pidada veel seitse vooru.

Punased on nüüd 19kordsed Inglismaa tšempionid, kuid viimati tõsteti tiitel pea kohale hooajal 1989-90. Mälu värskenduseks: toona mängisid Liverpooli särgis teiste seas sellised härrad nagu Bruce Grobbelaar, John Barnes, Ian Rush ja Kenny Dalglish. Liigas 22 väravat löönud Barnes on tänaseks saanud 56aastaseks, Grobbelaar on 62, Rush 58 ja Dalglish 69.

Pärast 1990. aasta triumfi jäi Liverpool viiel korral teiseks, kuid ei langenud kunagi esikümnest välja. Nad olid alati kuskil tipu lähedal, kuid pidevalt jäi midagi puudu. Kuni lõpuks palgati 2015. aasta oktoobris peatreeneriks sakslane Jürgen Klopp, kes võttis üle katkise meeskonna, mis paiknes tabelis 12. real.

Klopp aitas satsi kevadeks kaheksandaks ning hakkas suvel hoolega uut puslet kokku panema. Sinna mosaiiki kuulus ka Ragnar Klavan, kes pidas Klopi käe all 53 ametlikku matši ja lõi kaks väravat, kuniks ta lõpuks Sardiinia saarele kolis.

Kuid lisaks Klavanile värbas Klopp meeskonda Mohamed Salahi, Sadio Mane, Georginio Wijnaldumi, Andy Robertsoni, Alex Oxlade-Chamberlaini, Virgil van Dijki, Naby Keita, Alisson Beckeri ja veel hulga mehi.

Jürgen Klopp. Foto: PA Images / Scanpix

Siinkohal oleks paslik meenutada, millise algkoosseisu saatis Klopp väljakule oma esimeses matšis Liverpooli tüüri juures: Mignolet, Moreno, Sakho, Skrtel, Clyne, Can, Lucas, Milner, Lallana, Coutinho. Varumehed olid 2015. aasta sügisel Bogdan, Kolo Toure, Sinclair, Texiera ja Randall. Kui kõrvale panna tänavune koosseis, siis erineb kahe tiimi sügavus nagu öö ja päev.

Klopi ja Liverpooli koostöö potentsiaali nähti juba esimeste kohtumistega, kuid esimese tiitlini jõuti alles mullu kevadel, kui pea kohale tõsteti UEFA Meistrite liiga karikas. Järgnesid ka UEFA Superkarikas ja klubide MM-tiitel, kuid ilmselt on Liverpooli punaste jaoks kõige magusam päev ikkagi 25.06.2020, sest just Inglismaa kõrgliigas venis põud liiga pikaks.

Nüüd ootab vutimaailm juba põnevusega, kas Liverpool suudab hakata liigat domineerima kombel, nagu tegi seda näiteks Sir Alex Fergusoni juhendatud Manchester United.

Standings provided by SofaScore LiveScore