OO, ÕNNIS HETK, SA VIIBI VEEL! Liverpooli jalgpalliklubi fänn nautis neljapäeva hilisõhtul Anfieldi staadioni juures tiitlivõitu.Foto: AP/SCANPIX
Jalgpall
26. juuni 2020, 19:14

Jürgen Klopp: „See on parim asi, mida suudan ette kujutada!“

FC Liverpooli 30 aastat ootust lõppes. „Ilma Klopita poleks see võimalik.“

Liverpooli jalgpalliklubi on taas Inglismaa meister! 30 aastat ootust lõppes neljapäeva hilisõhtul, kui Liverpooli lähim jälitaja Manchester City kaotas võõrsil 1 : 2 Chelseale ning kaotas teoreetilisegi võimaluse esikohale tõusta. Liverpooli triumfi vägevust tõestab fakt, et Premier League'is jääb pidada veel seitse vooru.

Punased on nüüd 19kordsed Inglismaa tšempionid, kuid viimati tõsteti tiitel pea kohale hooajal 1989–90 ehk kaks aastat enne Premier League'i asutamist. Seega pidid Liverpooli fännid kuni neljapäevani taluma teravat nalja: Which ship has never docked at Liverpool? The Premiership (viide, et Liverpool on kuulus sadamalinn – toim)“

Mälu värskenduseks: toona mängisid Liverpooli särgis teiste seas sellised härrad nagu Bruce Grobbelaar, John Barnes, Ian Rush ja Kenny Dalglish. Liigas 22 väravat löönud Barnes on nüüdseks saanud 56aastaseks, Grobbelaar on 62, Rush 58 ja Dalglish 69.

FC Liverpooli 19. Inglismaa meistritiitlit tähistasid täie hooga nii noored kui ka vanad. Foto: AP/SCANPIX

Puuduolev pusletükk Klopp

Pärast 1990. aasta triumfi on Liverpool jäänud viiel korral teiseks, kuid pole kunagi langenud esikümnest välja. Nad on alati olnud tipu lähedal, kuid pidevalt jäi midagi puudu. See miski leiti 2015. aasta oktoobris, kui peatreeneriks palgati sakslane Jürgen Klopp, kes võttis üle katkise meeskonna, mis paiknes tabelis 12. real.

Klopp aitas satsi kevadeks kaheksandaks ning hakkas suvel hoolega uut puslet kokku panema. Mosaiiki kuulus ka Ragnar Klavan, kes pidas Klopi käe all 53 ametlikku matši ja lõi kaks väravat enne, kui ta 2018. aasta suvel Sardiinia saarele kolis.

Lisaks Klavanile on Klopp aastate jooksul värvanud Mohamed Salahi, Sadio Mane, Georginio Wijnaldumi, Andy Robertsoni, Alex Oxlade-Chamberlaini, Virgil van Dijki, Naby Keita, Alisson Beckeri ja veel hulga mehi, kes on kõik tema käe all arenenud. See viitab faktile, et Klopp ei täienda meeskonda täiendamise pärast, vaid ostab neid, keda tõesti vajab. Iseenesest loogiline, kuid kõik tippklubid ei kipu nii talitama. Loomulikult ei saa eirata ka fakti, et Klopp pani suurepäraselt mängima nii mõnegi juba enne teda satsis olnud mehe, näiteks Jordan Hendersoni ja James Milneri.

Klopi ja Liverpooli koostöö potentsiaali nähti juba esimestes kohtumistes, kuid esimese tiitlini jõuti alles mullu kevadel, kui pea kohale tõsteti UEFA Meistrite liiga karikas. Järgnesid ka UEFA superkarikas ja klubide MM-tiitel, kuid ilmselt on Liverpooli punaste jaoks kõige magusam päev ikkagi 25.06.2020, sest just Inglismaa kõrgliigas venis põud piinlikult pikaks.

„Mul pole sõnu,“ ütles pisarais Klopp esimeses tiitlijärgses intervjuus Sky Sportsi eetris. „See on parim asi, mida suudan endale ette kujutada ja palju rohkem, kui olen kunagi suutnud unistada. See on uskumatu. See tähendab palju rohkemat, kui ma eales oskasin mõelda. Selle klubiga meistriks tulla on täiesti uskumatu. See on mängijate saavutus... Ja mul on puhas rõõm neid juhendada.“ 

Seevastu Liverpooli kapteni Jordan Hendersoni sõnul tuleb tiitli eest tänada just Kloppi ja tema tööd. „Juba sellest päevast peale, kui ta siia saabus, tundsin, et ta muudab kõike,“ kiitis Henderson. „Me uskusime temasse. See on olnud hämmastav rännak. Klopp tõi meid siia. Ilma temata poleks see olnud võimalik.“ 

Jürgen Kloppi tervitasid kodu ees kaamerad ja mikrofonid, kui ta tiitlipeolt koju jõudis. Foto: EPA/SCANPIX

Meeskonnamängija, mitte türann

Klassivend Jens Haas kahtlustas juba 11aastaselt, et Jürgen Klopil on jalgpallitreeneri mõistus. Haas mäletab seda momenti hästi. Nad sõitsid parasjagu oma võistkonna, SV Glatteni mängule ja kuulasid raadiost lemmikmeeskonna Stuttgarti Bundesliga matši.

Äkki hakkas noor Jürgen analüüsima Stuttgarti taktikat ja pakkus välja paar vahetust, millega mängu mõjutada. Ei kulunud palju aega, kui kommentaator teatas, et Stuttgart teeb vangerdused, millele 11aastane Klopp äsja viitas. „Tema teadmised ja mängust arusaam jahmatasid mind,“ meenutas Haas BBC-le. „Vahel mõtlesin, et ta ongi juba treener.“

Klopp on üks isemoodi mees. Ta on austatud Mainzis, kus ta sai üleöö mängijast treeneriks; Dortmundis, kus ta kukutas Müncheni Bayerni; ja nüüd Liverpoolis, kus ta võitis Meistrite liiga ja lõpetas klubi 30aastase meistritiitlipõua.

Ta suhtleb sarnase kergusega nii mängijate, fännide, klubijuhtide kui ka ajakirjanikega. Ta naeratab, žestikuleerib ja väljendab lakkamatult oma emotsioone. Ta on tohutult töökas ja täpne ning nõuab sama ka enda abilistelt ja mängijatelt. Ta usub, et terad eraldatakse sõkaldest treeninguväljakul, kus on parim aeg taktikaliste nüansside drillimiseks ja proovimiseks. Seepärast on iga tema harjutuskord viimse kui detailini planeeritud. 

Nii elas Liverpooli fänn Emily kaasa Chelsea ja Manchester City vahelisele matšile, mille tulemusena kindlustas Liverpool meistritiitli. Foto: REUTERS/SCANPIX

Samas pole Klopp suure egoga türann, vaid liidriomadustega meeskonnamängija, kes usaldab oma abilisi Peter Krawietzit ja Pepijn Lijndersit jäägitult. Inglismaa ajakirjanduse andmetel pole Liverpooli treenerite tiimis hierarhiat, vaid on partnerlus. Krawietz juhib neljast analüütikust koosnevat punti, kelle töö mõjutab nii treeningute sisu kui ka koosseisuvalikuid. 

Lijnders on elavama loomuga, kuid taktikaliselt tark treener, kes aitab harjutuskordi läbi viia, koordineerib suhtlust klubi jalgpalliga otseselt mitteseotud osakondadega ja vastutab selle eest, et mängijad saaksid piisavalt puhata.

„Tean, et olen hea mõnes asjas ja väga hea paaris asjas ning sellest piisab,“ on Klopp ütelnud. „Minu enesekindlus on piisavalt suur, et lubada inimestel enda kõrval kasvada. Pole probleemi, vajan enda kõrvale eksperte.“

Klopi ja Krawietzi partnerluse ilmekas näide pärineb 2018. aasta MMilt ja selle järgnenud hooajast. Nad taipasid suurturniiri käigus, et standardolukordade roll nii ründe- kui kaitsefaasis aina suureneb, mistõttu otsustati olla ses vallas innovatiivsemad. Eriti olukorras, kui relvakapist on võtta õhujõud nimega Virgil van Dijk ja suurepärane tsenderdaja Trent Alexander-Arnold.

Otsus hõlmas ka taanlasest treeneri Thomas Grönnemarki palkamist, kes spetsialiseerub audi sissevisetele. Faktid kõnelevad enese eest. Hooajal 2017–18 lõi Liverpool standardolukordadest 13 väravat ja lubas endale lüüa 12. Aasta hiljem olid samad näitajad 29 ja 8.

Nüüd ootab vutimaailm juba põnevusega, kas Liverpool suudab hakata liigat domineerima sel kombel, nagu tegi seda näiteks Sir Alex Fergusoni juhendatud Manchester United.

***

Enim Inglismaa meistritiitleid

1. Manchester United 20 tiitlit
2. FC Liverpool 19
3. Londoni Arsenal 13
4. Everton 9
5. Aston Villa 7

Liverpooli tänavune hooaeg versus eelmise 29 hooaja keskmine

Võidud: 28 – 19,57
Viigid: 2 – 9,72
Kaotused: 1 – 9,14
Löödud väravad: 70 – 65,45
Sisselastud väravad: 21 – 38,83
Punkte: 86 – 68,57
Võiduprotsent: 90,32 – 50,81

Seejuures on oluline silmas pidada, et tänavune hooaeg kestab veel seitsme mängu jagu.