Bernie Ecclestone (vasakul) ja Lewis Hamilton.Foto: AFP/Scanpix
Vormel 1
27. juuni 2020, 09:42

Endise vormelibossi rassismiteemalised kommentaarid kurvastasid Hamiltoni: ühiskonna viga ongi igorantsed ja harimatud kommentaarid

Endine vormel 1 sarja juht Bernie Ecclestone (89) andis intervjuus CNNile rassismi kohta sääraseid kommentaare, mis tegid Lewis Hamiltoni kurvaks.

Kuuekordne maailmameister Hamilton avaldas hiljuti, et on terve karjääri vältel tajunud rassismi, mistõttu asutab ta organisatsiooni, mille eesmärk on aidata mustanahalistel mootorispordimaailmas läbi lüüa. 

"Olen harjunud olema oma tiimis üks väheseid mustanahalisi. Veelgi enam, olen harjunud, et keegi ei kõnele minu eest, kui puutun rassismiga kokku, sest keegi teine ei koge või mõista seda isiklikult," sõnas Hamilton.

Ecclestone lausus CNNile, et tema arvates ei tee Hamiltoni organisatsioon F1-sarjale ei head ega halba. "See paneb inimesi lihtsalt mõtisklema, mis on oluline," märkis Ecclestone, kes samas kiitis Hamiltoni initsiatiivi.

Ent tegi seejärel avalduse, mis mõjus paljudele šokeerivana: "Tihtilugu on mustanahalised inimesed rassistlikumad kui valged inimesed."

CNNi ajakirjanik viis jutu ka 2008. aastal Hispaanias juhtunule, kus mustaks värvitud nägudega fännid mõnitasid Hamiltoni. "Olen väga kurb, kui ta (Hamilton) võttis neid tõsiselt. Arvasin alati, et ta ei teinud seda. Arvasin, et see ei mõjutanud teda," sõnas Ecclestone.

Kui Ecclestone'ilt küsiti, kas vormel 1 pidanuks aktiivsemalt rassismi vastu võitlema, vastas ta: "Ma arvan, et keegi muretsenud selle pärast varem. Kõik olid liiga hõivatud võitude püüdmise, sponsorite otsimise või millegi muuga."

Hamilton kommenteeris Ecclestone'i intervjuud nii: "Kurb on lugeda neid kommentaare. Bernie on spordist väljas ja teisest generatsioonist, aga see on täpselt see, mis on valesti – ignorantsed ja harimatud kommentaarid, mis näitavad, kui kaugele peab ühiskond arenema enne, kui võrdsus on päriselt võimalik.

Mõistan nüüd suurepäraselt, et midagi ei öeldud ega tehtud, et muuta meie spordiala mitmekesisemaks või juhtida tähelepanu rassismile, mida pidin kogema. Kui inimesel, kes juhtis ala aastakümneid, puudub arusaam sügavale juurdunud probleemist, millega mustanahalised peavad iga päev tegelema, siis kuidas saame eeldada, et tema alluvad mõistavad seda. Kõik algab ladvikust.

Nüüd on aeg muutuseks. Ma ei lõpeta pingutamist sellise tuleviku nimel, kus kõigil on meie spordialal võrdsed võimalused. Jätkan rääkimist nende nimel, kelle hääl ei kõla või kes on alaesindatud, et tagada neile võimalus meie spordialal."

Isegi vormel 1 sari tegi Ecclestone'i intervjuu tuules ametliku avalduse: "Ajal, mil ühtsus on vajalik, et võidelda rassismi ja ebavõrdsuse vastu, jääme Bernie Ecclestone'i kommentaaridega eriarvamusele. Neil pole kohta ei F1-s ega ühiskonnas."