Marko Kristal.Foto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
27. juuni 2020, 12:47

Marko Kristal ei jää avaringiga rahule: meie mäng kõigub liiga palju

Nõmme Kalju jalgpalliklubi peatreener Marko Kristal ei jää Premium liiga avaringiga rahule, sest kuue võidu kõrvale saadi kolm kaotust.

"Kaotused polnud planeeritud," sõnas Kristal Õhtulehele. "Niisugust asja peaks vältima."

Kui kaotused FC Florale (1 : 2) ja Paide linnameeskonnale (0 : 1) on loogilised, sest nemadki võitlevad tiitli eest, siis 1 : 2 allajäämine Tallinna Legionile mitte. "See oli tööõnnetus ja lohakus," märkis Kristal

Esimest hooaega Kaljut juhendavale Kristalile valmistab seninähtu põhjal enim muret stabiilsus. "Selge see, et mäng kõigub kõigil, aga meil on kõikumised kuidagi väga suured. Oleme tegelikult saanud mängude sees kohati väga korralikult mängida ja end väga kindlana tunda. Kui esitus oleks terve mängu vältel stabiilne ja kindel, siis oleks asjad hästi," arutles treener.

Ta lisas: "Natuke valmistab probleeme seegi, et otsest ründajat ei ole. Natuke saab ehk selle taha pugeda, aga stabiilsust on vaja saada paremaks."

Tõepoolest, ründajate puudumisest on Kaljuga seoses räägitud palju. Märtsis viga saanud brasiillane Odilavio ja Peeter Klein käisid juba juunis korra-kaks platsil, kuid on taas audis. Mais Šveitsist laenult naasnud 18aastane Alex Matthias Tamm ootab siiani FIFA paberimajanduse taga.

"Ootame neid tagasi. Vahepeal juba lubas, aga tekkisid jälle väiksed tagasilöögid. Odilavioga läheb võib-olla pikemalt, Kleiniga ilmselt natuke vähem aega," sõnas Kristal.

Nii-öelda puhtatõulise ründaja puudumise kiuste on Kalju löönud üheksa mänguga 19 väravat, mis oli enne tänaseid 9. vooru mänge liigas paremuselt teine näitaja. "Kui meil oleks puhtatõuline ründaja, kes oleks ka oma kuus-seitse väravat löönud, oleks asi palju rõõmsam," osutas Kristal.

"Eks tuleb mängida nendega, kes on saadaval. Nagu sa ütlesid, 19 väravat on löödud, seega mängijad on siiani tegelikult sellega hakkama saanud. Muidugi oleks meeskonnal palju lihtsam, kui platsil oleks ka selge väravalööja."

Üks mees, kes sellest võidaks, oleks 23aastane venelane Amir Natho. Barcelona B satsistki läbi käinud ründav poolkaitsja on pidanud olude sunnil Kaljus täitma ka (vale)ründaja positsiooni, mis pole ilmselt tema efektiivseim paik platsil. Värav on tal veel Premium liigas löömata, kuid kuus resultatiivset söötu on praegu liiga parim näitaja.

"Ta on väga loov ja väga huvitav mängija," kiitis Kristal. "Ta võib veel paremini mängida ja olla meeskonnale veel kasulikum. Kuna ta viibis koroonapausi ajal Venemaal, pole ta veel täiesti head vormi saavutanud. On huvitav jälgida, kuidas see mees võib lõpuks mängida.

Kui nad treeningmängudes koos Odilavioga platsil olid, oli episoodiliselt väga nauditav vaadata, mida nad seal tegid. Tema mäng paraneb, kui anda talle ette tõsine väravalööja."

Ainsana pole veel mängugi kaotanud tiitlikaitsja FC Flora, kes mängib täna kell 13 võõral väljakul FC Kuressaarega. "Selge, et Flora mängib kõige kindlamalt," kommenteeris Kristal avaringi põhjal vastaseid.

"Neil on väga selge mängujoonis ja mängijad, kes suudavad selle ellu viia. Kui võrrelda Kaljuga, siis neil on olemas see ründaja, kes lööb väravaid (Rauno Sappinen – M. T.).

Flora on jätnud kõige stabiilsema mulje, aga hooaja algus on koroona tõttu olnud kõigile heitlik. Üldiseid järeldusi on veel ehk vara teha, ootame teise ringi ära, siis loksuvad asjad võib-olla paremini paika."

Standings provided by SofaScore LiveScore