Betina Popova.Foto: Instagram/bet1nka
Spordivaria
28. juuni 2020, 20:16

Endine iluuisutäht meenutab ränki loobumisi: tegin päevas neli tundi harjutusi, et kaotada 100 lisagrammi

Venemaa iluuisutaja Betina Popova, kes otsustas veebruaris karjäärile joone alla tõmmata, paljastas pikas Instagrami postituses spordiala telgitaguseid. "Ma varastasin endalt lapsepõlve," nendib 23aastane naine.

Popova kuulus varases nooruses iluuisutamise absoluutsesse tippu ning mullu krooniti ta koos Sergei Mozgoviga jäätantsus taliuniversiaadi võitjaks, kuid ta tõdeb, et see kõik tuli tohutute ohverdustega ja enda elu arvelt.

"Olin väga vastutustundlik sportlane, kuid alles praegu saan aru, kui paljudest ilusatest hetkedest olen ma oma elus selle pärast ilma jäänud," kirjutas Popova.

"Täna sellele tagasi vaadates saan ma aru, et endale lihtsate inimlike rõõmude keelamine oli kuritegu. Ma varastasin endalt lapsepõlve unistused, õnnelikud hetked ja paljud naeratused. Kui pime ma olin ja kui perverssed olid mu prioriteedid!

Mul polnud aega sõpradega koos olemiseks või esimeseks armastuseks. Kõik mu mõtted olid seotud treeningutega, õppimisega ja sellega, et mitte süüa. Ning neid mõtteid ja hirme surusid pidevalt mu pähe ka treenerid. Ma võisin kulutada päevas neli tundi harjutustele, et kaotada kehakaalust 100 lisagrammi.

Hiljem hakkasin ma mõistma, et sellise slaaviliku lähenemisega, mis mulle peale suruti, ei ole võimalik edu saavutada. Sisemiselt tühi inimene pole kellegi huvides, kuitahes pühendunud ta oma tegemistes ka ei ole.

Kui olin kodus ja lamasin voodis, kerisin oma peas aina läbi oma kava. Kogu mu elu jagunes võistlusteks valmistumiseks ja võistlusteks endiks. 

Kuid sportlased kasvavad kiiresti - neil pole lapsepõlve, neil pole noorust. Ja väga sageli jäävad nad tasakaalutuiks inimesteks. Sport pole üksnes medalite sära ja poodiumikohad - sport tähendab tegelikult tuhandeid katkiseid lapsi."

 
 
 
View this post on Instagram

Два дня после соревнований - вот сколько времени у меня было на мою юность. Как свойственно девочкам спортсменкам в юном возрасте - спорт занимал все мои мысли. Относительно фигурного катания я была сумасшедшей фанатичкой. По сей день все мое окружение составляют люди, связанные с моим спортом. У меня не было времени ни на друзей, ни на развлечения, ни на первую любовь. Все мои мысли были такими : тренировка-учеба- не жрать - тренировка-учеба - не жрать . Тренеры безостановочно взращивали в моей голове направленность этих мыслей и страх. По дороге на каток и домой - я учила уроки. Дома лёжа в кровати - я проходила программы в голове. Я могла потратить четыре свободных часа в день на четырехчасовой кросс, лишь бы сбросить лишние сто грамм. Вся жизнь делилась на подготовку к соревнованиям и сами соревнования. Одни выступления закончились - два дня отдыха, и начинаем готовиться к следующим. В эти два дня я и могла начинать жить, дышать и общаться , не смотря на спорные запреты общаться со своими соперниками. Позже в моей голове начали появляться мысли, что с таким рабским подходом, навязанным мне, нельзя стать успешным. Пустой человек никому не интересен, каким бы преданным своему делу он не был. Спортсмены быстро взрослеют, у них нет детства, у них нет юности. И очень часто они остаются несбалансированными личностями. Спорт - это не только блеск медалей и пьедесталы, это тысячи поломанных детей.

A post shared by Betina Popova (@bet1nka) on