Kelly Sildaru (vasakult), Tony Hawk ja Sebastien Loeb.Foto: AFP/Scnapix, Erki Pärnaku
Spordivaria
29. juuni 2020, 09:18

VIDEO | Kelly Sildaru, Tony Hawk, Sebastien Loeb... Kuidas kerkis rallilegend X-mängude tšempioniks?

Suvi 2012. Sebastien Loeb jahib üheksandat ralli MM-tiitlit, kuid pärast Uus-Meremaa rallit lendab ta hoopis Los Angelesse, et osaleda X-mängudel.

USA ekstreemspordilegend Travis Pastrana esitas Loebile väljakutse ning kuulus prantslane võttis selle vastu. Ta polnud varem Global RallyCross Championshipi (GRC) sarjas osalenud, kuid indu süstisid endise kolleegi Marcus Grönholmi vägiteod - ta lõi uuel alal väga edukalt läbi.

X-mängudel pidanukski nägema Loebi ja Grönholmi vastasseisu, kuid soomlane sattus treeningul raskesse õnnetusse, mis tõmbas kogu hooajale kriipsu peale. Tagantjärgi teame, et tegelikult lõppes X-mängudel ka Grönholmi tippsõitja karjäär.

Loeb vajutas aga gaasi põhja ning juhtis finaali algusest lõpuni. Citroen DS3 XL näitas kõigile tagatulesid ja Loebi rallikrossi debüüt lõppes ülikindla triumfiga. Talle järgnes Ken Block, kes võitis oma neljanda X-mängude medali.

Nõnda tõusiski Loeb samasse ritta ekstreemspordilegendidega nagu Dave Mirra, Tony Hawk või Travis Pastrana. Neli aastat hiljem liitus X-mängude kuldmedalistide nimekirjaga juba Kelly Sildaru.

Hiljem osales Loeb ka FIA rallikrossi MMil, kus teenis kolme hooaja jooksul kaks etapivõitu: Lätis ja Belgias. Hooaja kokkuvõttes ei õnnestunud tal medalile kerkida.