Foto: Envato Elements
Sisuturundus
29. juuni 2020, 12:42

Nahale on tekkinud valged või pruunid laigud – mis need on ja mida nende vastu teha saab?

Suvi on täies hoos, päike paitab nahka ja merevesi on soe – enamike jaoks on see aasta mõnusaim aeg. Samas on neidki, kellele valmistab päike hoopis meelehärmi, tekitades nahale veidraid teist tooni laike. Millega on tegemist ja miks need tekivad?

Naha pigmentatsioon näitab meie nahatooni värvust. Nahk saab oma värvuse melaniinist, mida toodavad meie kehas teatud rakud – melanotsüüdid. Melaniini kogusest sõltub meie nahatoon, juuksevärv ja isegi iirise värv silmades. Melaniinitase sõltub suuresti inimese rassist ja nahatüübist. Tumedama nahaga inimestel on melaniini rohkem, heledama nahaga inimestel vähem. Melaniini toodetakse päikesekiirguse toimel, suurendamaks kaitset kahjulike UV-kiirte vastu. Kui aga melanotsüüdid saavad kannatada, muutub nahas melaniini tootmine või normaalne hävinemine ning tekkinud ongi pigmendihäire.

Pigmendihäire on üldine nimetus erinevatele pigmentatsiooniga seotud muutustele nahal. Kaks levinumat naha pigmendihäiret on hüperpigementatsioon ehk melasma (pigmendilaigud) ja hüpopigmentatsioon ehk vitiiligo (valged laigud nahal).

Melasma ehk pigmendilaigud

Melasma on olukord, kus päikesekiirguse toimel toodetud pigment jääb püsima ning nahale tekivad selgelt eristuvad tumedamad laigud. Reeglina on laigud sümmeetrilise kujuga ning esinevad pigem põskedel, otsaesisel, ninal, lõual ja ülahuule kohal. Valdavalt kimbutab see probleem naisi (kõigest 10% kõigist melasma juhtudest esineb meestel).  

Tumedama nahaga inimestel (eriti afro- ja ladina-ameerikased, hispaanlased, asiaadid, Põhja-Aafrika ja India rahvused) on oluliselt suurem tõenäosus melasma esinemiseks. Uuringute põhjal on melasmat seostatud ka pärilikkuse ja hormonaalsete muutustega kehas (näiteks rasedus või rasestumisvastaste vahendite võtmine). Samuti suureneb oluliselt oht pigmendilaikude tekkeks peale päikesepõletust nahal.

Nahale tekkinud pigmendilaigud ei ole ohtlikud ja mõjutavad pigem inimese enesehinnangut. Üldjuhul pigmendilaigud ise ära ei kao ja vajavad ravi arsti juures või ilusalongis. Viimastel aastatel on turule toodud ka mitmed efektiivsed kosmeetikatooted, mis aitavad pigmendilaike vähendada või eemaldada mugavalt kodus. Kahjuks ei ole pigmendilaikude puhul kiiret abi loota – enamus ravivõimalusi nõuavad kannatust ning võivad kesta 6-12 kuud või lausa kauem. Pigmendilaikude tekkimise eest aitab kaitsta kõrge kaitsefaktoriga päikesekaitsekreem. Isegi kui laigud on juba tekkinud, aitab korralik päikesekaitse hoida pigmendilaigu tumenemise eest. Melasma puhul kasuta SEDA!

Vitiliigo ehk laikpigmenditus

Vitiliigot iseloomustab nahast pigmendi kadumine. Selline olukord tekib siis, kui melanotsüüdid (pigmenti tootvad rakud) hävivad naha teatud kohtades. Hele või valge laik võib nahale tekkida ükskõik millises kehapiirkonnas. Laike võib esineda ka mitmes kohas korraga ning heleneda võivad isegi karvad. Vitiliigo täpne põhjus on teadmata. Arvatakse, et see on autoimmuunhaigus, kus keha enda immuunsüsteem ründab ja hävitab pigmenti tootvaid rakke.

Vastupidiselt eelpool mainitud melasmale on vitiliigo harvaesinev haigus, kimbutades vaid 1-2% elanikkonnast. Sugu ei mängi selle häire puhul rolli. Küll aga mõjutab siinkohal geneetika. Nii nagu melasmagi, ei ole vitiliigo ohtlik haigus. See ei põhjusta valu ega tüsistusi ning selle ainus mõju on psühholoogiline. Samuti on vitiliigoga seotud pigmendihäirete ravivõimalused piiratud ning pikaajalist tegevust nõudvad.

Kõige efektiivsemalt saab valgete laikude ja normaalselt pigmenteerunud naha vahelist kontrasti vähendada, kasutades igapäevaselt päikesekaitsekreemi. Kõrge faktoriga päikesekaitsekreem ei lase nahas melaniinil tekkida. Kui nahk ei päevitu, ei ole ka valgete laikudega kontrast nii silmatorkav. Vitiliigo puhul kasuta SEDA!

Melasma ja vitiliigo puhul soovitame proovida Depiwhite ja Vitix tooteid ning dermakosmeetilisi päikesekaitsekreeme, mille leiab Rosena.ee dermakosmeetika e-poest. 

Tellides Rosena.ee e-poest vähemalt 20 euro eest on tarne automaati tasuta tellimustele. Vähemalt 40 euro väärtuses tellimustele lisame kingituseks Biotopix PhotoProtect SPF30 noorendava kaitsekreemi.